Mai multe ziare franceze importante au anunțat că vor da în judecată platforma de social media X, pe care o acuză că le difuzează conținutul fără plată.
Acțiunea comună împotriva platformei conduse de miliardarul american Elon Musk este condusă de mai multe cotidiene - Le Figaro, Les Echos, Le Parisien și Le Monde - și include alte titluri precum revista de cultură Telerama, Courrier International, HuffPost, Malesherbes Publications și săptămânalul de știri Nouvel Obs.
![HealthcareTV anunță preluarea Info-Sănătate](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33222/21833786/1/hospital-system-400x600-1.jpg?width=151)
Acestea acuză platforma, cunoscută anterior sub numele de Twitter, de încălcarea „drepturilor conexe”, care, în conformitate cu o directivă europeană adoptată în legislația franceză, trebuie să plătească atunci când platformele de socializare republică conținutul știrilor, scrie News.ro.
Ziarele, precum și Agence France-Presse (AFP), au solicitat deja o ordonanță de urgență împotriva X, pe care o acuză că nu negociază.
La 24 mai, un tribunal din Paris a dat dreptate companiilor media și a acordat X un termen de două luni pentru a furniza date comerciale care să permită publicațiilor să evalueze veniturile obținute de platformă din conținutul lor.
X „nu s-a conformat încă” acestei decizii, „demonstrând intenția sa continuă de a se sustrage obligațiilor sale legale”, au afirmat ziarele, justificând ultimul lor proces.
Franța luptă de mulți ani pentru a proteja drepturile de publicare și veniturile presei și ale agențiilor sale de presă împotriva a ceea ce ea numește dominația unor companii tehnologice puternice care partajează conținut de știri sau afișează știri în căutările pe internet.
![Mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33221/21835740/1/401583765-840344694553193-8432940143552847799-n.jpg?width=151)
Pentru a face față acestei situații, UE a creat o formă de drept de autor, denumită drepturi conexe, care permite presei să solicite compensații pentru utilizarea conținutului său.
Franța a fost un caz test pentru normele UE. În 2019, a fost prima țară din UE care a adoptat directiva privind drepturile de publicare ale companiilor media și ale agențiilor de presă, care a impus marilor platforme tehnologice să deschidă discuții cu editorii care solicită remunerație pentru utilizarea conținutului de știri. După o rezistență inițială, Google și Facebook au fost de acord să plătească unele mass-media franceze pentru articolele afișate în căutările web.
În martie, un avocat francez al X a declarat că rețeaua de socializare nu face obiectul directivei privind drepturile conexe deoarece, spre deosebire de Google sau Facebook, X se bazează pe „ceea ce postează utilizatorii” și nu pe ceea ce publică ea însăși, a relatat radiodifuzorul public France TV.
Anul trecut, Musk a postat pe X despre cazul AFP, scriind: „Acest lucru este bizar. Vor să le plătim lor pentru traficul către site-ul lor, unde ei obțin venituri din publicitate, iar noi nu?!”.
Un oficial X a declarat că societatea nu comentează procedurile judiciare deschise.