Piața M&A în 2016: Trei tranzacții de peste 60 miliarde dolari și eșecul celui mai mare acord din istoria industriei farma

Piața M&A în 2016: Trei tranzacții de peste 60 miliarde dolari și eșecul celui mai mare acord din istoria industriei farma
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 dec 2016

2016 nu a fost nici pe departe la fel de spectaculos ca 2015 în ceea ce privește numărul și valoarea fuziunilor și achizițiilor. Anul trecut, companiile au încheiat acorduri de 4.760 miliarde de dolari, un record absolut, alimentat de peste 70 de mega tranzacții – cele mai multe din ultimele două decade.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul acesta, volatilitatea ridicată din piețele financiare manifestată chiar din luna ianuarie a înfrânat apetitul companiilor pentru investiții majore, iar incertitudinilor cauzate de încetinirea piețelor emergente și de ieftinirea petrolului li s-au adăugat și cele legate de viitorul economiei Marii Britanii după votul de la referendumul din iunie.

Chiar dacă piețele s-au mai revigorat începând cu trimestrul al treilea, totalul acordurilor de fuziune și achiziții urcând, potrivit Bloomberg, spre 3.000 miliarde de dolari la finele anului, 2016 se remarcă mai ales printr-un record negativ: “moartea” unor tranzacții însumând aproape 570 miliarde de dolari, cea mai mare valoare începând cu anul 2008 și mai mult decât dublu comparativ cu anul trecut.

Cel mai răsunător eșec a fost tranzacția-gigant dintre Pfizer și Allergan, evaluată la 160 miliarde de dolari, la care Pfizer a renunțat după ce a devenit clar că grupul american nu putea să evite plata taxelor în SUA prin schimbarea domiciliului fiscal în Irlanda, sediul Allergan.

Totuși, 3.000 de miliarde de dolari este o sumă deloc mică pentru piața M&A, care se laudă și în acest an cu câteva mega-tranzacții, de peste 30 miliarde dolari fiecare. Analiștii și consultanții consideră că piața s-a dovedit rezistentă la șocuri și anticipează o creștere a numărului de acorduri în 2017, pe măsură ce sectoarele financiar și energetic se stabilizează.

Top cele mai mari 5 tranzacții*:

  1. Preluarea Time Warner de către AT&T - $85,4 miliarde

Tranzacția, anunțată în luna octombrie, este însă amenințată de venirea la conducerea SUA a lui Donald Trump, în condițiile în care acesta a declarat, în timpul campaniei electorale, că va încerca să blocheze fuziunea.

  1. Achiziția Monsanto de către Bayer$66 miliarde

Combinarea activităților celor doi giganți din sectorul îngrășămintelor și produselor chimice, grupul german Bayer (numărul doi pe piața erbicidelor) și compania americană Monsanto (numărul unu pe piața semințelor), va da naștere unui conglomerat cu o cifră de afaceri anuală de 23 de miliarde de euro și aproape 140.000 de angajați. 

  1. Fuziunea potențială dintre Linde și Praxair - $65 miliarde

Unul dintre ultimele acorduri majore anunțate în acest an. Furnizorii de gaze industriale Linde Group și Praxair, ambii cu afaceri și în România, au anunțat oficial intenția de a fuziona într-un singur holding, cu o valoare de piață de peste 65 miliarde de dolari și venituri pro forma de aproximativ 30 miliarde de dolari pe an, cifre ce ar propulsa compania rezultată pe primul loc în clasamentul mondial pe piața de profil.

  1. Preluarea NXP Semiconductors de către Qualcomm - $47 miliarde

Suma pe care producătorul american de semiconductoare și echipamente telecom Qualcomm a anunțat că o va plăti pentru achiziția rivalului olandez NXP Semiconductors este cea mai mare din istoria industriei de profil de până acum. Potrivit Qualcomm, veniturile grupului creat în urma preluării NXP vor depăși 30 miliarde de dolari pe an.

  1. Achiziția Baxalta de către Shire$32 miliarde

Grupul farmaceutic britanic Shire a făcut, la începutul anului, cea mai mare achiziție a sa de până acum, odată cu preluarea companiei americane Baxalta, după negocieri care au durat șase luni. Baxalta a respins o ofertă inițială din partea britanicilor, în sumă de 30 miliarde de dolari. Tranzacția a propulsat Shire în fruntea clasamentului mondial al companiilor biotehnologice axate exclusiv pe soluții de tratament pentru boli rare.  

*clasamentul nu include tranzacțiile anunțate anul trecut și încheiate în 2016

Cele mai mari acorduri trecute pe linie moartă:

  1. Fuziunea dintre Pfizer și Allergan - $160 miliarde

Cea mai mare achiziție din istoria industriei farmaceutice și a treia cea mai mare din toate timpurile a fost abandonată abrupt de către Pfizer în luna aprilie, după ce autoritățile din SUA au anunțat măsuri în vederea combaterii practicilor de inversiune fiscală. Pfizer a plătit Allergan un comision de retragere de 150 milioane de dolari, o sumă relativ mică având în vederea valoarea de piață a companiei din Irlanda.

  1. Preluarea United Technologies de către Honeywell - $90 miliarde

Furnizorul de componente pentru aviație Honeywell a fost nevoit să își retragă oferta pentru preluarea rivalului United Technologies, pe fondul temerilor invocate de directorul general al United, Gregory Hayes, în privința obținerii autorizațiilor necesare de la autoritățile de reglementare.

  1. Preluarea Baker Hughes de către Halliburton$34,6 miliarde

După 18 luni în care a încercat, fără succes, să obțină aprobarea autorităților de reglementare din SUA și UE, gigantul petrolier Halliburton s-a declarat înfrânt și a renunțat la preluarea rivalului Baker Hughes, acceptând să-i plătească acestuia din urmă un comision de “despărțire” în valoare de nu mai puțin de 3,5 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
fuziuni si achizitii
retrospectiva
tranzactii