Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani

Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 nov 2016

Indicele S&P Corelogic Case-Shiller, care măsoară cotațiile din rezidențialul american după metoda de ajustare la valoarea inflației, a avut în septembrie o apreciere anualizată de 5,5%. În termeni nominali, prețurile medii ale locuințelor sunt cu 0,1% peste vârful din iulie 2006.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fost nevoie de 7 ani de creșteri bursiere, dobânzi zero și injecții succesive de lichiditate ale băncii centrale din SUA pentru ca prețurile din imobiliarul american să se întoarcă la cele la care au început prăbușirile de la jumătatea deceniului trecut, care au precipitat și criza din piața creditului.

Prețul mediu al caselor a depășit cu 0,1% în termeni nominali vârful din 2006 al balonului speculativ rezidențial. În septembrie, indicele S&P Corelogic Case-Shiller a urcat cu 5,5% față de perioada similară a anului trecut, o creștere accelerată chiar în ultima lună măsurată, când majorările de prețuri au fost de 5,1%. Cotațiile din rezidențialul american au rămas, însă, cu 16% sub vârful de acum 10 ani, ajustate la inflație.

Casele, prea scumpe pentru londonezi CITEȘTE ȘI Casele, prea scumpe pentru londonezi

Indicele pentru primele cele mai importante orașe a avut o creștere de 4,3%, de asemenea, rezultată în cea mai mare parte de aprecierea de 4,2% din septembrie față de luna august, conform datelor publicate ieri de compania care le calculează, S&P Dow Jones Indices, și preluate de Zero Hedge.

Prin acest nou top, piața imobilară face trecerea de la faza de revenire către cea a unei etape de creștere, spune David Blitzer de la Case Shiller în comunicatul remis de companie pieței.

Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani

Doar aparent este vorba de o întoarcere la nivelurile din 2005-2006, pentru că distribuția este cu totul diferită pentru diverse segmente de piață. Astfel, numai 7 din cele mai mari orașe au atins noi vârfuri post-recesiune, în timp ce marile metropole care au experimentat cele mai mari exagerări în etapa „boom”-ului imobiliar precedent – Miami, Tampa, Phoenix și Las Vegas – au rămas mult sub maximele anterioare.

Dinamica inegală este subliniată și de brokerul imobiliar online Trulia care evidențiază că în numai 34% din cele 100 de zone metropolitane prețurile au revenit peste maximele precedente, în timp ce pentru alte 56 de astfel de districte noi vârfuri au fost atinse doar pe segmentul locuințelor premium. Sunt tendințe care surprind că majorările de prețuri apar pentru casele vânae de americanii cu venituri și averi peste media populației.

Elemente care indică o refacere mai de substanță a pieței ar fi majorarea ratei anuale a șantierelor deschise pentru un număr de 1,3 milioane unități locative, ceea ce reprezintă un nou vârf post-criză. Cotațiile din rezidențialul american sunt susținute de niveluri la minime record ale dobânzilor pentru creditele ipotecare, însă Zero Hedge comentează că prețurile actual ar urma să fie de scurtă durată dacă Trump va eșua să majoreze veniturile salariale ale americanilor, așa cum prevede programul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
america
case
balon imobiliar
credit ipotecar
dobanzi
lei