Vânzările de locuințe scad cu 10% în San Francisco

Vânzările de locuințe scad cu 10% în San Francisco
scris 20 nov 2016

În condițiile prețurilor de balon imobiliar, vânzările de locuințe din zona golfului San Francisco scăzut cu 10% în primele 9 luini ale anului față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare prăbușire, de 35,7%, este pe segmentul imobilelor executate silit care au atins cel mai coborât nivel din ultimii 15 ani. Principalul motor care a mai susținut piața se gripează pe măsura micșorării stocului de locuințe lichidate forțat, iar acum piața se blochează, în condițiile în care abia 10-20% din rezidenți își permit să cumpere la prețul median al caselor.

Una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din America de Nord, cea din San Francisco, pare a se apropia de momentul blocajului, în condițiile în care una dintre cele mai lichide piețe, cea a executărilor silite, își epuizează oferta.

Raportul companiei PropertyRadar indică faptul că, în primele 9 luni ale acestui an, au fost vândute în zona golfului San Francisco, statul California, 46.650 de locuințe, cu 10,3% mai puțin decât cele 52.001 case tranzacționate în perioada similară din 2015 și cel mai mic nivel din 2008 încoace, transmite HousingWire, preluată de Zero Hedge. „Este din ce în ce mai scump să cumperi o casă în zona golfului San Francisco și costul în continuă urcare apasă vânzările de locuințe la niveluri care nu au mai fost văzută de la criza imobiliară”, comentează publicația dedicată pieței de real estate.

Vancouver, Canada: Casele sunt atât de scumpe încât nici sportivilor de top nu le vine să cumpere. Tranzacțiile s-au prăbușit cu 40% CITEȘTE ȘI Vancouver, Canada: Casele sunt atât de scumpe încât nici sportivilor de top nu le vine să cumpere. Tranzacțiile s-au prăbușit cu 40%

 

Pentru casele vândute în regim normal, scăderea anuală a fost de numai 7,1%, însă pe segmentul imobilelor vândute în condiții de lichidare a fost o veritabilă prăbușire. „Declinul de 35,7% al proprietăților vândute sub stres a contribuit la o contracție generală a tranzacțiilor în zona golfului, până la cele mai coborâte niveluri din 2001 până în prezent”, spune Madeline Schnapp, director al departamentului de cercetare economică a PropertyRadar.

Vânzările de proprietăți executate silit sau în vederea executării silite reptezintă abia 7,9% din totalul vânzărilor față de 11,1% din totak în anul 2015 și nu mai puțin de 56,3% din întreaga piață în anul 2009. Schnapp explică: „Deja de câțiva ani, prețurile accesibile ale proprietăților vândute în condiții de stres au contribuit semnificativ la tranzacțiile totale.”

Prețurile sunt deja „neomenești”

Este vorba de o epuizare a stocului. Statisticile PropertyRadar indică o scădere de aproape 27% pentru vânzarea caselor cu o valoare sub 500.000 de dolari, în timp ce pe segmentul locuințelor cu prețuri între 500.000 de dolari și 750.000 de dolari declinul a fost de 9%, iar în zona prețurilor situate între 750.000 de dolari și 1 milion de dolari contracția a fost de numai 3,6%. Casele vândute la prețuri mai mari de 1 milion de dolari au fost, de altfel, cu 0,4% mai multe în primele 9 luni ale anulu decât în intervalul corespondent din 2015.

Pe măsură ce locuințele executat silit se resorb, în piață rămân puțini clienți să liciteze la cotațiile de balon imobiliar. „Creșterea veniturilor din zona golfului nu a ținut pasul cu majorarea rapidă a prețului caselor”, spune Schnapp, adăugând că aceasta diminuează numărul cumpărătorilor potențiali.

Un studiu recent al companiei de real estate Paragon indică faptul că în San Francisco numai 10-20% dintre localnici se mai califică la credite pentru achiziționarea unor locuințe la prețul median la care s-au efectuat tranzacțiile în ultimul timp.

Cât de mari sunt scumpirile

PropertyRadar indică o majorare anualizată mediană de 2% pentru locuințele vândute în golf. Dinamica este diferită. De exemplu, pentru Marin County, majorările de prețuri au fost de 14,8%, prețurile urcând la 1,14 milioane dolari, față de 990.000 de dolari în septembrie 2015, iar în San Francisco County aprecierea este de 9,3%, la 1,18 milioane dolari, de la 1,08 milioane dolari.

„Trendul persistent de vânzare greoaie, acompaniat de creșteri de prețuri, este deja o poveste veche de un an de zile”, comentează Schnapp.

În general, în piețele imobiliare, declinul abrupt al tranzacțiilor după un trend susținut de aprecieri ale cotațiilor este urmat de aparția de scăderi ale prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
imobiliare
real estate
san francisco
america
sua
california
balon imobiliar