Cei 1,4 miliarde de chinezi sunt insuficienți pentru a ocupa toate locuințele goale din China

Cei 1,4 miliarde de chinezi sunt insuficienți pentru a ocupa toate locuințele goale din China
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2023

Nici măcar întreaga populație a Chinei, de 1,4 miliarde de locuitori, nu ar fi suficientă pentru a umple toate apartamentele goale care există deja în China, a declarat un fost oficial chinez, în ceea ce constituie o rară opinie critică, exprimată în mod public, față de criza de pe piața imobiliară din a doua economie a lumii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sectorul imobiliar chinez, odată un pilon al economiei, este în criză începând din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată, după ce autoritățile au demarat o campanie împotriva acordării de noi credite ipotecare. Începând de atunci încoace alți mari dezvoltatori imobiliari, precum Country Garden Holdings, sunt și ei în pragul default-ului, ceea ce afectează încrederea în rândul cumpărătorilor de locuințe, scrie Agerpres.

Prețul la locuințe în Germania a scăzut mai mult și decât în timpul crizei economice din 2007-2009 CITEȘTE ȘI Prețul la locuințe în Germania a scăzut mai mult și decât în timpul crizei economice din 2007-2009

Cele mai recent date oficiale publicate de Biroul național de statistică de la Beijing arată că, la finele lunii august, suprafața totală combinată a locuințelor goale se ridica la 648 de milioane de metri pătrați. Conform calculelor Reuters, asta ar însemna aproximativ 7,2 milioane de locuințe, plecând de la ipoteza unei suprafețe medii de 90 de metri pătrați a unei locuințe.

Însă aceste cifre nu iau în calcul numeroase proiecte rezidențiale care au fost vândute deja dar nu sunt încă finalizate din cauza problemelor de lichidități sau a multiplelor locuințe cumpărate de speculatori la ultima criză a pieței imobiliare, în 2016, și care sunt și în prezent goale, care împreună ar reprezenta cea mai mare parte a spațiului neutilizat, estimează experții.

"Câte locuințe goale sunt acum? Experții avansează cifre foarte diferite, cele mai mari fiind cele conform cărora numărul actual de locuințe goale ar fi suficient pentru trei miliarde de persoane", a spus sâmbătă He Keng, fost vicepreședinte la Biroul național de statistică cu ocazia unui forum organizat în orașul Dongguan, din sudul Chinei. "Poate că această estimare este una exagerată, dar cel mai probabil 1,4 miliarde de persoane nu pot să le ocupe pe toate", a estimat He Keng.

Aceste opinii negative cu privire la un sector important pentru economia chineză, exprimate cu prilejul unui forum public, contrastează cu discursul oficial al autorităților conform căruia economia chineză este "rezistentă".

"Tot felul de comentarii care prevăd colapsul economiei chineze apar din când în când dar ceea ce s-a prăbușit până acum este o astfel de retorică și nu economia chineză", a declarat recent un purtător de cuvânt de la Ministerul chinez al Afacerilor Externe într-o conferință de presă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
case
china