Conace boierești din Dolj, construite în stilurile neoromânesc și eclectic, de vânzare pentru mai puțin de 100.000 de euro

Conace boierești din Dolj, construite în stilurile neoromânesc și eclectic, de vânzare pentru mai puțin de 100.000 de euro
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 23 mai 2020

Conacul Roșca, în stil neoromânesc, și Conacul Alexandru Poenaru, construcție în stil eclectic cu influențe predominant neoclasice, ambele aflate în județul Dolj, au fost scoase inițial la vânzare de Artmark Historical Estate fiecare pentru 100.000 de euro dar acum au prețuri reduse de 90.000, respectiv 80.000 de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În Oltenia, Conacul Roșca, aflat pe drumul de la Craiova către Calafat, construit în stil neoromânesc, a aparținut familiei boierești Roșca și a fost ridicat între 1907 și 1911.

Clădirea, degradată, necesită un proiect serios de reabilitare și renovare înainte de a putea fi folosită de viitorul proprietar.

Fațada principală este marcată de turnul masiv și de modelul arcelor trilobate replicate atât la intrarea principală cât și la balconul turnului cu tot cu stâlpii decorativi care îi separă. Aceleași elemente decorative se regăsesc replicate simetric și pe fațada din spate, dar și pe culoarul acoperit care leagă conacul de o clădire anexă care servea probabil ca bucătărie sau clădire de serviciu pentru personal. De altfel, există mai multe clădiri anexă, unele aflate însă într-o stare mai avansată de degradare, dar ar putea fi reabilitate și folosite în funcție de destinația pe care o va primi proprietatea în viitor.

În prezent, suprafață construită desfășurată este de aproape 1.300 mp, pe o structură de subsol, parter și mansardă plus o clădire anexă masivă cu amprenta la sol de 200 mp. Conacul este înconjurat de un teren de aproape 14.000 mp, care pe vremuri era amenajat ca un parc cu alei, copaci și plante ornamentale.

Pe fondul pandemiei, NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, amână deschiderea noului mall din Târgu Mureș și oprește proiectele de construcții noi până când va exista \ CITEȘTE ȘI Pe fondul pandemiei, NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, amână deschiderea noului mall din Târgu Mureș și oprește proiectele de construcții noi până când va exista "mai multă claritate"

Destinația principala pe care o poate lua în viitor acest conac ar fi probabil aceea de reședință de vacanță. Dar ea poate deveni și o reședință permanentă, unitate turistică, sau agro-turistică deosebită.

Conacul Alexandru Poenaru

În Valea lui Pătru din Oltenia, cele mai frumoase construcții sunt biserica veche de lemn și Conacul Poenaru. Biserica de lemn, veche de mai bine de 300 de ani, ctitorită la vremea ei de un boier grec și împodobită pe la 1815 cu icoane bizantine, reprezintă și azi un punct de atracție important pentru călători, fiind încă funcțională și deschisă publicului. Însă Conacul Poenaru este grav afectat de trecerea timpului.

Familia Poenaru descinde dintr-o familie de boieri de clasa a treia din Oltenia, coborâtoare din vechii boieri Brădești. Numele Poenaru și-a câștigat un loc important printre familiile boierești ale acelei perioade. Membrii familiei au avut moșii de la un capăt în altul al Olteniei și au ocupat diverse funcții care și-au pus amprenta asupra vremurilor în care au trăit. Moșia de la Valea lui Pătru era una extrem de vastă, însemnările acelor vremuri numărând aici nu mai puțin de 650 ha de teren în proprietatea lui Alexandru Poenaru.

Ovidiu Șandor a pus în așteptare construcția hotelului Radisson din Timișoara și amână dezvoltarea unui bloc cu 100 de apartamente din cauza COVID-19 CITEȘTE ȘI Ovidiu Șandor a pus în așteptare construcția hotelului Radisson din Timișoara și amână dezvoltarea unui bloc cu 100 de apartamente din cauza COVID-19

Construită la începutul secolului, în stil eclectic cu influențe predominant neoclasice, clădirea dezvăluie elemente de arhitectură care s-au păstrat mai mult sau mai puțin alterate de trecerea timpului: turnul cu forma hexagonală de pe partea din spate, coloanele care marchează intrarea principală cu cele două rânduri laterale de scări, bosajele de colț, scara interioară de lemn și stâlpii decorați care probabil dădeau o solemnitate aparte zonei deschise de la nivelul parterului.

Conacul are o amprentă la sol de 208 mp și este structurată pe 3 niveluri: subsol, parter si etaj, podul putând fi de asemenea mansardat și folosit daca se va dori extinderea suprafeței utile.

Curtea are aproape 4.000 mp, amenajată la vremea ei în parc și spațiu verde, poate fi astăzi regândită. Poate fi reședință de vacanță sau permanentă, centru medical sau de îngrijire, sau o pensiune cu personalitate și istorie.

viewscnt
Afla mai multe despre
conac
artmark