CONFIRMARE Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară românească, semnată: CA Immo iese de pe piața românească. Frații Pavăl - cumpărători

CONFIRMARE Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară românească, semnată: CA Immo iese de pe piața românească. Frații Pavăl - cumpărători

Cea mai valoroasă proprietate românească a CA Immo este Orhideea Towers, care este amplasată chiar lângă complexul The Bridge deținut de frații Pavăl.

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 nov 2022

Investitorul imobiliar austriac CA Immo, unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România, a anunțat oficial vânzarea întregului său portofoliu imobiliar din România, operațiune prezentată anterior în premieră de Profit.ro. Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, sunt cumpărătorii, potrivit surselor Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro anunțase din vară că frații Pavăl, proprietarii Dedeman, sunt favoriți pentru preluarea întregului portofoliu al investitorului imobiliar austriac CA Immo, unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România

UPDATE ora 17.10 Compania globală de consultanță CBRE, care a consiliat CA Immo, confirmă că vânzarea este către Pavăl Holding, vehiculul fraților Pavăl, care a preluat și echipa de management, și că grupul deținut de proprietarii Dedeman a devenit astfel cel de-al doilea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri de pe piața locală.

Prin preluarea echipei de management, noua divizie creată, Europolis Office, va fi coordonată de Marian Roman, care a condus echipa CA Immo din România.

"Aceasta este ce mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România, fiind și cea mai mare investiție realizată de o companie 100% românească", spune Laura Dumea-Bencze, Director Investment Properties, CBRE România.

"Suntem foarte bucuroși să vedem că interesul investitorilor români pentru segmentul de birouri este pe un trend de creștere rapidă", adaugă Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

„CA Immo a semnat cu succes vânzarea a 7 clădiri de birouri din București. Prețul de vânzare obținut reprezintă o reducere de aproximativ 3% față de valoarea contabilă la 30 iunie 2022 (adică echivalentul a 377 de milioane de euro, n.red.). Tranzacția nu este supusă altor condiții și, prin urmare, definitivarea tuturor actelor va avea loc la scurt timp după semnare. Alături de proprietăți, echipa română CA Immo a fost preluată de cumpărător. Portofoliul are o suprafață închiriabilă de 165.000 metri pătrați și generează venituri anuale din chirii de 30,4 milioane euro“, se precizează într-un comunicat al CA Immo. 

 „Prin această vânzare și ieșire de pe piața românească, continuăm să concentrăm portofoliul CA Immo pe proprietăți moderne de birouri de înaltă calitate pe piețele noastre principale și să monetizăm investițiile în care rata rentabilității este sub ținta noastră”, a declarat Silvia Schmitten-Walgenbach, CEO al CA Immo.

În cursa pentru achiziția portofoliului imobiliar al CA Immo s-au aflat grupul austriac Erste, Dedeman, sud-africanii de la Lion`s Head Investments, grupul ceh PPF și fondul ungar de investiții Adventum, potrivit surselor Profit.ro. Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se aflau deja într-un acord de exclusivitate cu CA Immo, după cum a anunțat Profit.ro în exclusivitate

Prin această tranzacție, frații Pavăl urca pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth. Investitorii români tocmai trecuseră de pe poziția a cinciea pe a treia după achiziția clădirii de birouri U Center de la Forte Partners, când au depășit competitori precum Immofinanz și Liviu Tudor. Prin această condensare de portofolii, antreprenorul Liviu Tudor a revenit pe poziția a cincea în top, după ce anul trecut și-a pierdut locul în favoarea fraților Pavăl. (Pentru o imagine mai clară a ierarhiei actuale, urmăriți infograficul interactiv de la finalul articolului)

GTC, preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, a vândut clădirea de birouri Cascade, din centrul Capitalei, către familia Mudura, care a adus în România ouăle Kinder CITEȘTE ȘI GTC, preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, a vândut clădirea de birouri Cascade, din centrul Capitalei, către familia Mudura, care a adus în România ouăle Kinder

CA Immo a decis să iasă de pe piața imobiliară din România, care are o cotă de 7% din portofoliul său global, evaluat la 5,6 miliarde de euro, mișcare anunțată în premieră de Profit.ro. Portofoliul românesc al CA Immo este evaluat la 388,7 milioane de euro, are o suprafață închiriabilă de 164.548 de metri pătrați și generează din chirii 30,4 milioane de euro anual. Gradul de ocupare al clădirilor de birouri deținute de austrieci în România este de peste 90%, iar randamentul investițional (yield-ul) este de 7,8%, conform ultimului raport financiar al companiei.

Tranzacția a devenit cea mai mare realizată vreodată pe piața imobiliară românească, după vârful atins de vânzarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe la un preț de peste 300 de milioane de euro.

CA Immo are 7 proiecte de birouri în București și anume: River Place, Opera Center 1 și 2, Europehouse, Bucharest Business Park, Orhideea Towers și Campus 6.1. Suprafața cumulată a acestor proiecte îi asigură investitorului austriac locul 4 în piață, după Immofinanz. Portofoliul cuprinde printre primele centre moderne de afaceri construite în România: Opera Center are 20 de ani, Europe House 17 ani, iar Băneasa Business Park 14 ani. 

La începutul anului trecut, CA Immo s-a retras de pe piața din Slovacia, prin vânzarea a două clădiri de birouri.

Din al treilea trimestru al anului 2018, CA Immo are ca principal acționar investitorul american Starwood Capital, care are în proprietate circa 85.000 de locuințe în Statele Unite ale Americii. O subsidiară a grupului american de investiții a achiziționat 26% din acțiunile CA Immo de la Immofinanz la un preț de circa 757,9 milioane euro. Acum americanii au ajuns la o participație de 57%. 

DECIZIE Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale - posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani CITEȘTE ȘI DECIZIE Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale - posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani

Intrarea americanilor în firmă a venit după ce Immofinanz, deținătorul pachetului vizat de acțiuni CA Immo, a anunțat că suspendă discuțiile de fuziune cu rivalul său CA Immo și că ia în considerare vânzarea pachetului de acțiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 milioane euro pentru acțiunile CA Immo. După rambursarea unor credite de 250 milioane euro, asociate acestei investiții, Immofinanz a rămas cu 507,9 milioane euro.

CA Immo a devenit un jucător redutabil pe piața românească în 2010, când a fuzionat cu rivalul său Europolis, într-o tranzacție de 272 de milioane de euro, ambele companii fiind prezente în România din 2003.

În primele nouă luni ale anului 2022, pe piața de investiții din România au fost încheiate tranzacții cu un volum total de 650 milioane euro, cu 16% mai mult față de aceeași perioadă din 2021, potrivit celor mai recente date de la CBRE Research.

Se estimează că, până la sfârșitul anului 2022, volumul total al tranzacțiilor va ajunge la 1,2 miliarde euro, cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fratii paval
dedeman
ca immo