Consultant: Investitorii au început să dezvolte proiecte mixte cu birouri, magazine și locuințe în București

Consultant: Investitorii au început să dezvolte proiecte mixte cu birouri, magazine și locuințe în București
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2017

Investitorii imobiliari au început să dezvolte proiecte mixte formate din clădiri de birouri, spații de retail sau ansambluri rezidențiale în principale zone de birouri din București, a declarat marți, în cadrul evenimentului Realty Forum organizat de publicația Business Review, consultantul imobiliar Monica Vasile, de la Cushman& Wakefield Echinox, care pune tendința pe seama infrastruturii slabe din Capitală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Investitorii s-au săturat să aștept proiecte de infrastructură. Au venit cu soluții și au dezvoltat proiecte mixte în principale zone de birouri din București, au venit cu o structură și componentă de retail au cu un complex rezidențial. Spre exemplu cum au făcut Vastint, Globalworth, Afi sau Anchor. Minusurile unei infrastructuri mai puțin dezvoltate nu mai au un impact așa de mare asupra deciziilor investitorilor”, a afirmat Vasile.

În ultimii ani au fost construite multe clădiri de birouri în zona cea mai scumpă a Capitalei, de in centru și din nord (Barbu Văcărescu- Dimitrie Pompeiu), însă în ultimul timp dezvoltatorii de clădiri de birouri au început să se orienteze către zona centru-sud (Unirii-Timpuri Noi), spun specialiștii imobiliari.

“Există un interes mai mare pentru a dezvolta în centru. Unirii este o subpiață care acum se naște. Odată cu dezvoltarea proiectului Unirii View se conturează zona Unirii ca zona pentru dezvoltarea clădirilor de birouri”, a afirmat reprezentantul proiectului Unirii View, Andree Păun.

PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea

Proiectul Unirii View va fi finalizat în 2018 și are 18.000 de mp de spații de birouri, iar pentru circa 30-40% din această suprafață s-au semnat contracte de preînchiriere, în special cu clienți din sectorul IT, scrie News.ro.

Livrările de spații noi de birouri din București au fost reduse în primele trei luni ale anului, doar 11.000 mp fiind finalizați, în scădere cu 65,6% față de aceeași perioadă din 2016, potrivit unui studiu al Cushman & Wakefield Echinox.

În primul trimestru din 2016 livrările de spații noi de birouri moderne din București au ajuns la 32.000 mp.

Cu toate acestea, volumul total al tranzacțiilor cu spații de birouri moderne din Capitală a fost de peste 110.000 mp în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 6,8% față de aceeași perioadă din 2016.

Din suprafața tranzacționată, 50% reprezintă cerere netă, reprezentând contracte noi de închiriere și preînchiriere sau extinderi ale companiilor existente.

În afara Capitalei, cele mai multe spații moderne de birouri se regăsesc în Cluj-Napoca, Timșoara, Iași și Brașov.

Potrivit Cushman& Wakefield Echinox, în aceste patru orașe există 650.000 mp de spații de birouri moderne, iar în continuare acestea vor atrage cei mai mulți dezvoltatori imobiliari.

Dezvoltatorii de spații de birouri ar trebui să livreze în acest an 10 proiecte care însumează 219.500 mp la nivel național, suprafață în scădere cu 37% față de cea finalizată în 2016, potrivit firmei de consultanță imobiliară JLL.

viewscnt
Afla mai multe despre
birouri
magazine
locuinte