Creșterea prețurilor locuințelor s-a accelerat în China luna trecută

Creșterea prețurilor locuințelor s-a accelerat în China luna trecută

Sursa foto: Xi Zhang / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 mar 2017

În februarie prețurile caselor noi din China s-a majorat cu 0,3% față de luna precedentă, tendința accelerându-se după o pierdere de viteză de 4 luni. Față de acum un an, prețurile sunt cu 11,8% mai mari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața imobiliară se reîncălzește în China după ezitarea conturată la finele anului trecut. Dacă în ianuarie prețurile locuințelor noi se majorase cu 0,2% față de luna precedentă, în februarie această dinamică a urcat la 0,3%, conform datelor Biroului Național de Statistică preluate de Reuters. Tedința de speculație încă există, deși autoritățile fac eforturi pentru a contracara acest fenomen, inclusiv prin măsurile restrictive de reglementare luate la nivelul guvernelor provinciale.

Față de anul trecut, prețurile locuințelor s-au majorat cu 11,8% în primele cele mai mari 70 de orașe din China, comparativ cu avansul anualizat de 12,2% înregistrat în ianuarie. Tendința a fost încă și mai accelerată în metropolele cele mai importante Beijing, Shanghai și Shenzen, unde aprecierile față de februarie 2016 au fost de 22,1%, 21,1% și, respectiv 13,5%.

EXCLUSIV Ministrul Turismului: Chinezii vor construi câteva sute de apartamente de vacanță la Saturn. Este una dintre cele mai importante investiții pe care le-am avizat pe litoral CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Turismului: Chinezii vor construi câteva sute de apartamente de vacanță la Saturn. Este una dintre cele mai importante investiții pe care le-am avizat pe litoral

Este un fenomen nedorit de conducerea țării care se teme că o urcare a accelerată a cotațiilor va fi urmată de o prăbușire a cotațiilor, cu impact pe piețele financiare și asupra economiei productive. Nu mai departe de vineri, guvernul municipal din Beijing a anunțat introducerea obligativității unui avans la creditul ipotecar de 60% pentru a 2-a achiziție rezidențială, față de nivelu de 50% existent anterior.

Accelerarea tendințelor de creștere s-a răsfrânt și asupra unor orașe care până acum erau mai puțin cuprinse de febra imobiliară precum Hangzhou și Nanjing. Speculatorii au apărut în orașe mai mici, acolo unde reglementările încă sunt mai relaxate.

Creșterile de prețuri din imobiliare nu sunt, însă, atât efectul intrării banilor speculatorilor, cât al fluxului de credit. Conform ultimelor date publicate la jumătatea acestei luni de banca centrală a Chinei, împrumuturile acordate gospodăriilor populației, în cea mai mare parte credite ipotecare, au reprezentat 25,7% din creditul nou emis în februarie. Este însă o tendință de atenuare, față de 37% în ianuarie și 50% în anul 2016. Autoritatea de politică monetară a Chinei a majorat dobânda-cheie pentru a 3-a oară în ultimul an joi, după ce și Rezerva Federală Americană a procedat astfel, mișcare pe care analiștii o interpretează ca o încercare a băncii centrale de a face mai puțin atractiv creditul pe măsută ce costurile de finanțare se majorează.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
banci
locuinte
case
balon imobiliar
imobiliare
real estate