DECIZIE Autorizațiile de construcție vor putea fi prelungite, la cerere, cu încă 2 ani. Prelungire automată, cu 3 luni, pentru cele în curs de expirare

DECIZIE Autorizațiile de construcție vor putea fi prelungite, la cerere, cu încă 2 ani. Prelungire automată, cu 3 luni, pentru cele în curs de expirare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 18 mai 2022

Autorizația de construire va putea fi prelungită cu maximum 24 de luni, înainte cu cel puțin 45 de zile de expirare, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin vot final în Camera Deputaților. Totodată, autorizațiile care au intrat în ultmele 30 de zile de valabilitate vor fi prelungite automat cu încă 90 de zile, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

De ce este important: În prezent, legislația stipulează posibilitatea prelungirii autorizației de construire o singură dată, cu maximum 12 luni.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară va fi anunțat la Conferința Profit.ro programată pentru 20 mai, la Hotelul JW Marriott București.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Detalii AICI

”Blocajele apărute la nivel economic – criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor, deficitul de forță de muncă în construcții la nivel național, perioadele de lock-down sau restricțiile generate de starea de urgență sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în graficele de lucrări”, arată ințiatorii modificărilor adoptate.

Având în vedere importanța sectorului construcțiilor pentru economia națională, măsura are drept scop deblocarea proiectelor de investiții publice, dar și a celor mediul privat, la fel de afectat de efectele economice ale pandemiei, mai arată inițiatorii.

Astfel, după ce au fost avizate în comisiile de specialitate, o serie de amendamente aduse legislației în vigoare au primit acum și votul final al Parlamentului, urmând să intre în vigoare după promulgarea de către șeful statului.

DECIZIE CJUE: Plata unei cauțiuni la cererea de suspendare a executării silite, prevăzută de legislația română, contravine dreptului UE CITEȘTE ȘI DECIZIE CJUE: Plata unei cauțiuni la cererea de suspendare a executării silite, prevăzută de legislația română, contravine dreptului UE

Noile termene

Autorizația va putea fi prelungită gratuit cu 24 de luni, cu până la 45 de zile înainte de expirare.  

Text în vigoare: ”(...) în cazul justificat în care lucrările de construcţii nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorităţii emitente prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 15 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilităţii autorizaţiei se poate acorda o singură dată şi pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni”. 

Text adoptat: ” (...) în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 45 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 luni”.

Aleșii argumentează că ”termenul de cel puțin 15 zile în care poate fi cerută prelungirea a fost mărit la 45 de zile, pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce vor veni la prelungire urmare aprobării prezentei legi”.

LEGE eFactura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului CITEȘTE ȘI LEGE eFactura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului

Totodată, pentru a se asigura tratamentul echitabil, și titularii autorizațiilor de construire care au obținut deja o prelungire de până la 12 luni vor putea obține și restul diferenței de prelungire până la 24 de luni.

Autorizațiile de construire deja prelungite în limitele legii, aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de același regim ca cel prevăzut la art. II, respectiv mai pot fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni”, este noua prevedere introdusă în lege.

De asemenea, aleșii au mai stabilit ca: ”Autorizațiile de construire care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, au mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate, se prelungesc de drept cu 90 de zile”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
autorizatie
constructie
construire
termen
prelungire
parlament