GRAFIC Prețurile gazelor naturale cresc, după ce UE a declarat că plățile în ruble către Gazprom încalcă sancțiunile

GRAFIC Prețurile gazelor naturale cresc, după ce UE a declarat că plățile în ruble către Gazprom încalcă sancțiunile
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 mai 2022

Prețurile gazelor naturale au crescut marți, după ce Uniunea Europeană a declarat că deschiderea de conturi bancare în ruble pentru achiziția de gaz rusesc constituie o încălcare a sancțiunilor impuse Rusiei, readucând problema plăților în centrul atenției, într-un moment în care facturile ajung la scadență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cumpărătorii europeni pot deschide un cont în euro sau dolari la Gazprombank, iar tranzacțiile trebuie declarate încheiate după această operațiune, potrivit Comisiei Europene, citată de Bloomberg. Deschiderea unui cont în ruble - așa cum a cerut Moscova - ar merge "dincolo de indicațiile" date statelor membre cu privire la ceea ce este permis, au arătat oficialii UE.

Contractele futures pentru gazul cu livrare în luna următare au crescut cu 1,4% pe bursa de la Amsterdam marți după-masă, până la 94,16 euro/MWh. Prețurile scăzuseră la cel mai redus nivel din ultima lună în prima parte a tranzacțiilor.

Analiștii ar putea majora puternic prognoza de creștere a economiei românești în acest an, după datele din T1. Ministrul Finanțelor explică la Bloomberg saltul impresionant: Am pompat și mulți bani CITEȘTE ȘI Analiștii ar putea majora puternic prognoza de creștere a economiei românești în acest an, după datele din T1. Ministrul Finanțelor explică la Bloomberg saltul impresionant: Am pompat și mulți bani

Incertitudinile legate de plățile pentru gazul rusesc păreau să se fi atenuat, după ce UE a indicat, luni, că orientările revizuite ar permite companiilor să continue să importe gaz rusesc fără a încălca sancțiunile.

Rusia a întrerupt deja fluxurile de gaze către Polonia și Bulgaria din cauza problemei plăților, iar livrările prin Ucraina au fost reduse săptămâna trecută, pe fondul luptelor din estul țării.

Anterior, Moscova a instruit cumpărătorii să plătească gazul achiziționat în ruble, printr-un sistem care permite conversia valutară, însă companiile s-au temut că ar putea intra în conflict cu sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Prețurile europene la gaze naturale au avut o tendință de scădere în ultimele două sesiuni, în contextul încălzirii vremii, precum și pe fondul creșterii stocurilor înmagazinate și a importurilor de gaze naturale lichefiate.

GRAFIC Prețurile gazelor naturale cresc, după ce UE a declarat că plățile în ruble către Gazprom încalcă sancțiunile

 

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi gaze naturale
importuri gaze rusia
plati ruble gazprom
sanctiuni rusia
razboi ucraina