După pierderi de 7,5 milioane euro în 2020, RA-APPS, prin care Guvernul face tranzacții imobiliare, promite să le reducă în 2021 cu 1 milion euro. Regia dă vina și pe Ambasada Ungariei

După pierderi de 7,5 milioane euro în 2020, RA-APPS, prin care Guvernul face tranzacții imobiliare, promite să le reducă în 2021 cu 1 milion euro. Regia dă vina și pe Ambasada Ungariei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 sep 2021

După pierderi de 7,5 milioane euro în 2020, RA-APPS, una din cele mai netransparente instituții din subordinea Guvernului și prin care sunt efectuate tranzacții cu imobile din proprietatea statului, promite să aibă pierderi în 2021 de ”doar” 6,6 milioane euro. Regia dă vina pentru pierderi și pe debitele restante ale misiunilor diplomatice, printre care și Ambasada Ungariei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Cu circa 2.000 de angajați și active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol, dar rămâne una din cele mai puțin transparente instituții publice. Argumentând prin confidențialitatea activității de protocol, efectuată pentru guvernanții de toate culorile politice care se perindă pe la Administrația Prezidențială, Palatul Victoria și administrația centrală sau pentru aleșii din Parlament, regia desfășoară, în totală lipsă de transparență, o serie de servicii comerciale, variind de la construcții, catering și reparații auto.

De asemenea interesant: Un raport al Corpului de control al Guvernului, din 2016, a arătat că Sucursala de Transport „Bucureștii Noi” din Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care se ocupă cu întreținerea mașinilor demnitarilor, a cheltuit, în 2012-2015, cu titlu de "protocol", peste 86.500 de lei (circa 20.000 de euro) pentru parfumuri, creme, produse cosmetice și de machiaj, guvernanții neavând acum idee la cine au ajuns aceste produse.

RA-APPS se afla pe locul al cincilea, la finele anului 2015, în topul firmelor cu acționariat de stat, cu o pierdere de 50,3 milioane lei.

DOCUMENT În plină criză politică, Guvernul are pe masă Debirocratizarea: Eliminate - sancțiuni la microîntreprinderi, tranzacții cu statul prin trezorerie și obligații în relația cu ANAF. Prag ridicat pentru obligația dotării cu POS CITEȘTE ȘI DOCUMENT În plină criză politică, Guvernul are pe masă Debirocratizarea: Eliminate - sancțiuni la microîntreprinderi, tranzacții cu statul prin trezorerie și obligații în relația cu ANAF. Prag ridicat pentru obligația dotării cu POS

În 2020, pe fondul restricțiilor economice impuse de pandemia de Covid-19, RA-APPS a avut venituri, în cea mai mare parte asigurate de la buget, de 321 milioane lei și cheltuieli de 357 milioane lei, rezultând o pierdere brută de 35,8 milioane lei, respectiv o pierdere netă de 37,5 milioane lei, echivalentul a peste 7,5 milioane euro

RA-APPS arată că nu are plăți restante, dar o parte din creanțe nu pot fi reduse deoarece în cadrul evidenței clienților incerți sunt cuprinse ”debite restante ale misiunilor diplomatice, printre care și Ambasada Ungariei, debite facturate în valută și neachitate de către aceștia”.

În privința debitelor înregistrate de către misiunile diplomatice, RA-APPS arată că, împreună cu autoritatea tutelară (Secretariatul General al Guvernului - n.red.), a făcut încercări pe cale amiabilă de recuperare a debitelor.

”Corespondența purtată cu aceștia nu s-a soldat până în prezent cu plata debitelor”, susține Regia.

EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește etapa 2 Timpuri Noi Square. Planurile includ și un hotel, însă reprezentanții companiei spun că nu în viitorul apropiat. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește etapa 2 Timpuri Noi Square. Planurile includ și un hotel, însă reprezentanții companiei spun că nu în viitorul apropiat. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro

Acum, conform bugetului de venituri și cheltuieli  pentru 2021, aprobat de Guvern, RA-APPS va avea venituri estimate de peste 371 milioane lei și cheltuieli estimate de peste 403 milioane lei, așa cum fuseseră prognozate și pentru anul trecut, rezultând însă o pierdere netă de circa 33 milioane lei, echivalentul a 6,6 milioane euro.

În aceste condiții, pentru un număr mediu de 2.315 persoane angajate, RA-APPS și-a prevăzut un fond de salarii din 133,2 milioane lei, plus bonusuri de 14 milioane lei - din care 8 milioane lei sunt pentru tichete de masă, câștigul mediu salarial urmând să fie de 5.093 lei.

Pentru indemnizația membrilor Consiliului de Administrație al RAAPPS a fost prevăzută suma de 787.700 lei, respectiv 7.200 lei net/lunar, pentru fiecare membru (1 președinte și 4 membri). Partea fixă în suma totală este de 541.460 lei, iar partea variabilă este de 246.240 lei. La stabilirea părții variabile, indicatorul de performanță pentru CA este reducerea pierderii anuale, susține RA-APPS.

Negocieri pentru salariul minim - Patronatele acceptă o creștere cu 8%, sindicatele forțează pentru 10%. Cîțu: Cred că ne putem înțelege! Ministrul Raluca Turcan, la Ora de Profit.ro - Creștem din ianuarie CITEȘTE ȘI Negocieri pentru salariul minim - Patronatele acceptă o creștere cu 8%, sindicatele forțează pentru 10%. Cîțu: Cred că ne putem înțelege! Ministrul Raluca Turcan, la Ora de Profit.ro - Creștem din ianuarie

RA-APPS administrează, conservă și întreține baza materială de reprezentare și protocol pusă la dispoziția instituțiilor publice centrale ale statului, respectiv pentru Guvernul României, Senatul, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială și Curtea Constituțională.

Bugetul propus pentru baza de reprezentare și protocol crește cu 10 milioane lei în 2021, la 41 milioane lei, față de realizarea anului 2020 care este de 31 milioane lei.

”Creșterea se datorează programării de reparații la imobilele din baza materială de reprezentare și protocol și asigurarea de servicii de calitate”, arată RA-APPS.

Cîțu: eFacturare va fi lansat pe 15 septembrie în teste, iar de la 1 octombrie va fi operațional pentru facturile emise între firme și instituții de stat CITEȘTE ȘI Cîțu: eFacturare va fi lansat pe 15 septembrie în teste, iar de la 1 octombrie va fi operațional pentru facturile emise între firme și instituții de stat

În anul 2020, RA-APPS a realizat investiții în valoare 33 milioane lei, din care pentru baza de reprezentare și protocol în valoare de 12,6 milioane lei, reprezentând 38,14% din totalul investițiilor. Restul de 61,86% reprezintă dotări, lucrări necesare desfășurării în bune condiții a activității economice și administrative a RA-APPS și a menținerii în stare de funcționare a bazei materiale.

Pentru 2021, structura surselor de finanțare a investițiilor 56,5 milioane lei este rezultată din amortizarea imobilizărilor corporale și necorporale în valoare de 47,9 milioane lei, respectiv din suma de 8,6 milioane lei, rămasă la dispoziția RA-APPS din vânzări imobile (50%).

Pierderea totală a anilor anteriori și neacoperită este de 136 milioane lei, dar RA-APPS susține că rezervele reprezentând surplusul din reevaluarea legală, în valoare de 197 milioane lei, ceea ce permite acoperirea integrală a pierderii. Cu toate acestea, creanțele restante estimate pentru 2021 se ridică la aproape 221 milioane lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
pierderi
venituri
cheltuieli
buget
guvern
ambasada
ungaria