ULTIMA ORĂ Măsură avizată: Chiriașii pot cere suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență

ULTIMA ORĂ Măsură avizată: Chiriașii pot cere suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 mar 2020

Locatarii - operatori economici, profesioniști și autoritățile publice - și entitățile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin acte ale autorităților publice în perioada de aplicare a stării de urgență vor putea solicita suspendarea la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru, fără plata de dobânzi sau penalități, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și votat marți de plenul Senatului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Sixt Group România - Partener de mobilitate în Programul National de Educație pentru Siguranță în România dezvoltat de Asociația E.D.I.T. CITEȘTE ȘI Sixt Group România - Partener de mobilitate în Programul National de Educație pentru Siguranță în România dezvoltat de Asociația E.D.I.T.

Proiectul, care face parte dintr-o serie de inițiative ale PSD depuse în contextul pandemiei de coronavirus, va fi transmis acum pentru dezbatere și Camerei Deputaților, care va da votul final asupra proiectului.

Propunerea legislativă prevedea inițial scutirea de la plata chiriei, dar în cele din urmă a fost convenită doar amânarea acesteia pentru o anumită perioadă. 

Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult

Astfel, forma adoptată de senatori a proiectului stabilește că facilitățile se vor aplica pe toată durata stării de urgență instituite, dar nu mai mult de 90 de zile, calculându-se pentru fracție din fiecare lună, prevede inițiativa.

Ioannis Papalekas: Răspândirea coronavirus ne-a prins cu garda jos. Niciun sector sau activitate nu vor rămâne neafectate. Sunt îngrijorat CITEȘTE ȘI Ioannis Papalekas: Răspândirea coronavirus ne-a prins cu garda jos. Niciun sector sau activitate nu vor rămâne neafectate. Sunt îngrijorat

Totodată, proprietarii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării suspendării, sunt scutiți de plata obligațiilor față de bugetul de stat și bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.

Proiectul prevedea inițial ca facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 să se anuleze, iar sumele achitate în baza acestora să se restituie de îndată, însă prevederea aceasta a fost eliminată în comisii.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie
chiriasi
plata
suspendare
proiect
senat
psd
parlament