Cris-Tim, unul dintre cei mai mari producători români din industria alimentară, a decis să mute birourile echipei administrative de la fabrica de mezeluri din Bucureștii Noi într-o clădire de birouri din complexul Oregon Park, al fondului de investiții Lion’s Head Investments, unde va ocupa o parte din spațiile eliberate de gigantul american Oracle, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția este importantă atât pentru suprafața închiriată - de 2.200 de metri pătrați, una dintre cele mai mari din acest an - cât și pentru lipsa de istoric pe piața de birouri moderne a Cris-Tim.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Piața închirierilor de sedii este susținută de reînnoiri și renegocieri de contracte, ponderea clienților noi pe acest sector fiind mai redusă.
Închirierea noului sediu din Oregon Park reprezintă și o mișcare de imagine pentru Cris-Tim, care este condus acum de Radu Timiș Jr., fiul fondatorului grupului, în noul spațiu urmând să lucreze angajații din secțiunea de administrativ, precum echipele de marketing și vânzări.
Producătorul se va muta până în începutul verii în clădirea A a Oregon Park, într-un spațiu eliberat de Oracle, care a trecut printr-o restrângere puternică a suprafeței de birouri ocupată în România, potrivit surselor Profit.ro.
Etajele eliberate de gigantul american în Oregon Park vor fi ocupate de Cris-Tim, Fepra și Synergy Construct (care s-a mutat din clădirea învecinată Equilibrium). Astfel, Lion’s Head Investments a ajuns să închirieze integral Oregon Park și se va concentra acum pe sectorul industrial al pieței imobiliare, pe care are în dezvoltare un nou proiect logistic.

Piața închirierilor de sedii pentru birouri traversează o perioadă de scădere, caracterizată prin ofertarea pe piață a unor spații reduse cu circa 60% față de cât se cereau în urmă cu 5 ani. Cererea medie în piața de închirieri birouri a scăzut, de la 2.000 metri pătrați în anii 2015-2020, la 700-800 metri pătrați.
Anul trecut s-au închiriat sedii de firmă cu o suprafață cumulată de circa 106.000 de metri pătrați, în scădere cu 20% comparativ cu 2023, potrivit analizelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Tendința generală este de restrângere a activității companiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă a devenit o normă.
Acest lucru înseamnă că munca din afara biroului, restrângerea multor companii cu spații redundante, dar și alți factori au condus la reducerea dimensiunii tranzacției medii. Fragmentarea spațiilor ocupate de marile corporații în sedii mici are loc în circa un sfert din spațiile mordene din piață.

Cris-Tim deține trei unități de producție: mezeluri, lactate și ready meal în Bucureștii Noi (Sectorul 1), Filipeștii de Pădure și Boldești-Scăeni (Prahova). În 2017, Cris-Tim a cumpărat de la familia Cord și fabrica Diavist Product, în insolvență, din comuna prahoveană Măgureni.
Fabrica din Filipeștii de Pădure este una din cele mai moderne fabrici de mezeluri din țară, având o suprafață totală de aproape 70.000 de metri pătrați. Dintr-un total de 2.500 de angajați ai companiei Cris-Tim, mai mult de 1.500 dintre aceștia lucrează direct în producție.
Compania a anunțat anul trecut un plan de investiții de peste 75 de milioane de eurp. Cris-Tim speră ca aproape jumătate din acesta să fie acoperit prin programul național multianual Investalim, dedicat industriei alimentare autohtone.
Exporturile grupului Cris-Tim au o pondere anuală în cifra de afaceri de circa 14%, fiind prioritare în strategia sa de creștere. Peste 35% dintre produsele exportate sunt din categoria de salamuri, urmate de mici, parizer, specialități și cârnați.