EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman - o nouă afacere imobiliară care sparge borna de preț

EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman - o nouă afacere imobiliară care sparge borna de preț

Complexul Dacia One de la intersecția Bulevardului Dacia cu Calea Victoriei

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 29 iun 2021

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, sunt în negocieri avansate pentru achiziția complexului de birouri Dacia One, din centrul Bucureștiului, cu dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție estimată la circa 50 de milioane de euro, au declarat, pentru Profit.ro, surse multiple din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Atenor a cumpărat, în iulie 2016, imobilul istoric Casa Cesianu (fostă Legație Germană și Cazinoul Victoria), fosta clădire a Teatrului Coloniei Sovietice, plus un teren adiacent, pentru dezvoltarea unei clădiri de birouri. Casa Cesianu a fost închiriată casei de avocatură Noerr, iar pe terenul adiacent urmează să fie recepționată o clădire de birouri modernă ce va găzdui compania ING Tech, divizia de IT a grupului olandez în România, care își va muta aici cei peste 1.000 de angajați printr-un contract de închiriere semnat pe 10 ani.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Cu o suprafață închiriabilă totală de 15.950 de metri pătrați de birouri și 350 de metri pătrați de retail, tranzacționarea complexului denumit Dacia One se va face la un preț de circa 50 de milioane de euro, echivalentul unui randament investițional (yield) de circa 6%, un record al ultimilor 14 ani pe piața de birouri, potrivit surselor Profit.ro. Ultima tranzacție cu un randament similar a fost semnată de fondul AEW în 2007 prin achiziția America House. Cu cât randamentul este mai mic, cu atât imobilul vizat este mai scump.

Atenor a anunțat, recent, că lucrările de construcție la Dacia One ar trebui definitivate în trimestrul al treilea din 2021, complexul fiind închiriat în totalitate. În plus, reprezentanții companiei spun că negocierile pentru o vânzare sunt în curs și că nu se poate spune dacă tranzacția va fi definitivată în acest an.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Dedeman și cei ai Atenor nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV Adriean Videanu - prima etapă a proiectului său imobiliar gigant din locul fostei fabrici Titan Mar. „Suntem în discuții pentru dezvoltare!“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adriean Videanu - prima etapă a proiectului său imobiliar gigant din locul fostei fabrici Titan Mar. „Suntem în discuții pentru dezvoltare!“

În paralel cu vânzarea Dacia One, Atenor este în curs de tranzacționare și a complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera. Acesta va fi vândut către fondul ungar de investiții Adventum la un preț de peste 150 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare încheiate vreodată pe piața locală și cea mai mare din anul acesta. În total, compania va genera în urma celor două vânzări peste 200 de milioane de euro, bani pe care a anunțat că îi vor direcționa în dezvoltarea unor noi proiecte.

Compania are în construcție complexul de birouri @Expo din zona Expoziției și ansamblul rezidențial Up-Site de vis-a-vis de mallul Promenada din București.

Afacerile imobiliare ale fraților Pavăl

Dedeman, cel mai mare retaileri local de bricolaj, a atins anul trecut o cifră de afaceri de puțin peste 9 miliarde lei (de la 8,2 miliarde lei în anul precedent), având un profit net de 1,4 miliarde lei (1,28 miliarde lei în 2019). Retailerul a ajuns anul trecut la 11.374 angajați, de la 10.769 salariați în 2019.

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume. Astfel, a plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești, și alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca. În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.

EXCLUSIV FOTO Clădirea Casei de Modă Venus din centrul Bucureștiului, celebru reper al modei în epoca ceaușistă - scoasă la vânzare. Hagag, pe lista cumpărătorilor interesați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Clădirea Casei de Modă Venus din centrul Bucureștiului, celebru reper al modei în epoca ceaușistă - scoasă la vânzare. Hagag, pe lista cumpărătorilor interesați

Frații Pavăl și-au extins investițiile și în construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel) și în transport fluvial (Transport Trade Services).

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița.

EXCLUSIV Constantin Duluțe, care a creat cel mai mare producător agricol din România, vândut ulterior fondului arab de investiții Al Dahra, s-a asociat cu investitori imobiliari puternici pentru o nouă afacere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Constantin Duluțe, care a creat cel mai mare producător agricol din România, vândut ulterior fondului arab de investiții Al Dahra, s-a asociat cu investitori imobiliari puternici pentru o nouă afacere

De asemenea, aceștia lucrează la consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea casei negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

Investițiile imobiliare realizate în România în primul trimestru din acest an au totalizat 98 milioane euro. Cea mai mare tranzacție a fost reprezentată de achiziția clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituția bancară BCR către fondul austriac de investiții Immofinanz pentru aproximativ 36 milioane euro și anunțată de Profit.ro.

În trimestrul al doilea din acest an, s-a mai definitivat și tranzacția prin care omul de afaceri Ion Rădulea a vândut grupului austriac Uniqa prima clădire de birouri din cadrul complexului The Light cu un preț ce depășește 50 de milioane de euro, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fratii paval
dedeman
dacia one
atenor