EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău

EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 2 aug 2023

Gigantul francez Air Liquide, al doilea cel mai mare producător de gaze industriale din lume, cu afaceri anuale de peste 20 de miliarde de euro, pregătește construcția unei noi fabrici de îmbuteliere pentru gaze industriale în Chitila, care o va înlocui pe cea din Buzău, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Air Liquide România a cumpărat anul trecut un teren de circa 10.000 de metri pătrați în Chitila, lângă fabrica de carne Integra și în spatele centrului logistic Chitila Logistics Hub dezvoltat în 2020 de Globalworth.

EXCLUSIV Familia Vulpe, proprietara producătorului de mezeluri Fox, intră pe piața imobiliară cu un proiect premium. Și-a divizat afacerea de bază CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Vulpe, proprietara producătorului de mezeluri Fox, intră pe piața imobiliară cu un proiect premium. Și-a divizat afacerea de bază

Pe acest teren, compania cu capital francez pregătește construcția unui centru de umplere de tip FloxFill pentru tuburi cu argon, azot, oxigen și dioxid de carbon. Fabrica ar urma să devină operațională la începutul anului viitor.

Fabrica din Chitila o va înlocui pe cea din Buzău (din incinta Lincoln Electric), unde se îmbutelizată tot tuburi de gaze și care urmează să fie închisă ulterior, a declarat, pentru Profit.ro, Thierry Ollivero, directorul general al Air Liquide România.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă

Planul companiei prevede construcția unei hale de producție și depozitare cu o suprafață de 1.435 de metri pătrați unde se va îmbutelia argon, azot, oxigen și amestecuri de aceste gaze la presiunea de 200 sau 300 de bari și dioxid de carbon la presiunea de 70 de bari. În dezvoltarea fabricii sunt implicați și angajați ai Air Liquide din Turcia și Germania.



 

Pe teren sunt organizate două zone pentru viitoare extinderi, în suprafață totală de 590 de metri pătrați. Ollivero spune că planul de extindere ar putea fi pus în aplicare după 2025.

FOTO Grand Development, condusă de un fost fondator Meta Estate Trust și SVN România, investește peste 12 milioane euro într-un ansamblu imobiliar lângă Brașov. Maratonul Imobiliar cu cei mai importanți jucători, la PROFIT NEWS TV CITEȘTE ȘI FOTO Grand Development, condusă de un fost fondator Meta Estate Trust și SVN România, investește peste 12 milioane euro într-un ansamblu imobiliar lângă Brașov. Maratonul Imobiliar cu cei mai importanți jucători, la PROFIT NEWS TV

El mai spune că Air Liquide România explorează continuu oportunități de creștere. „Cu toate acestea, detaliile privind investițiile viitoare sunt confidențiale și vor fi dezvăluite în timp util“, a menționat Ollivero.

Investiția în fabrica din Chitila este estimată la 4,9 milioane de euro.

Air Liquide România, pentru care lucrează 82 de angajați, are 4 fabrici și 25 de locații și puncte de distribuție în România. Are o fabrică de separare a aerului în Călărași, una de acetilenă în Brăila și câte una de îmbuteliere tuburi în Buzău și Cluj. În ultimii ani, compania a investit circa 10 milioane de euro în instalații industriale. Până acum, a îmbuteliat în România peste 2 milioane de tuburi de gaze.

EXCLUSIV FOTO Familia El Solh, care a dezvoltat afacerea cu mezeluri Caroli, a scos la vânzare fostul sediu Rompetrol, din care voia să facă hotel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia El Solh, care a dezvoltat afacerea cu mezeluri Caroli, a scos la vânzare fostul sediu Rompetrol, din care voia să facă hotel

Francezii sunt prezenți la nivel local și cu subsidiara lor VitalAire, care furnizează dispozitive și servicii medicale la domiciliu și pentru care lucrează 85 de angajați.

Air Liquide România și Air Liquide Vitalaire Romania au raportat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 32,7 milioane euro și un profit net total de 3,4 milioane euro. Pentru Air Liquide România, care generează peste 70% din afacerile locale ale grupului, 2022 a fost cel mai bun an din istoria de 24 de ani de pe piața locală.

EXCLUSIV Familia Bîlteanu, a fostului președinte SIF Banat - Crișana, discută vânzarea proprietăților fostului institut de cercetare INTEC, lângă Sun Plaza CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Bîlteanu, a fostului președinte SIF Banat - Crișana, discută vânzarea proprietăților fostului institut de cercetare INTEC, lângă Sun Plaza

Cu peste 66.400 de angajați în 75 de țări, Air Liquide deservește mai mult de 3,8 milioane de clienți și pacienți. În topul celor mai mari producători de gaze industriale, francezii sunt întrecuți doar de grupul german Linde.

Peste 35% din acțiunile Air Liquide sunt deținute de aproape 750.000 de persoane fizice, iar restul de investitori instituționali, printre care cei mai mari sunt fondul suveran de investiții al Norvegiei, fondul danez Nordea și BlackRock.

viewscnt
Afla mai multe despre
air liquide
fabrica