Familia milionarului belgian Jan De Clerck, unul dintre cei mai mari proprietari de depozite din România, pregătește o nouă investiție

Familia milionarului belgian Jan De Clerck, unul dintre cei mai mari proprietari de depozite din România, pregătește o nouă investiție

Jan De Clerck Jr. gestionează afacerile Alinso

scris 7 iul 2021

Familia antreprenorului belgian Jan De Clerck, proprietarul dezvoltatorului imobiliar Alinso Group, pregătește construcția unui bloc cu 117 apartamente de lux pe terenul de pe malul lacului Grivița, București, cumpărat anul trecut de la familia Vișoiu, într-o tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorul, proprietar al unuia dintre cele mai mari parcuri industriale din România – Ploiești West Park, și-a exprimat intenția de a intra și pe sectorul de birouri din București, prin achiziția de clădiri deja existente sau dezvoltarea unora noi, decizie prezentată în premieră de Profit.ro.

Alinso a plătit, prin intermediul companiei Lakefield Exclusive Living, circa 2,7 milioane de euro pe terenul de aproximativ 8.900 de metri pătrați din Străulești, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Lotul a aparținut firmei Lakefield, deținută de 14 asociați, dintre care cel mai important este Andreea Maria Vișoiu, soția lui Valentin Vișoiu, proprietarul constructorului Conarg. În trecut, acest teren era parte din baza sportivă Transcom.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Acum, dezvoltatorul belgian pregătește actele necesare construcției unui bloc cu două subsoluri, parter, mezanin și 10 etaje, care va cuprinde 117 apartamente de lux, 135 de locuri de parcare subterane și 27 la sol.

Lipit de terenul Alinso a fost dezvoltat, recent, ansamblul rezidențial de lux Northside Park, iar peste drum, Elena Borcea, mama fostului proprietar al echipei de fotbal Dinamo București, Cristian Borcea, și omul de afaceri Gheorghe Nețoiu, fost deputat și acționar la echipele de fotbal Universitatea Craiova și Dinamo București, pregătesc construcția unui ansamblu rezidențial cu peste 100 de apartamente în cadrul complexului care găzduiește și celebrul restaurant „Doi Cocoși“.

Reprezentanții Alinso au anunțat, în trecut, că sunt în negocieri și pentru achiziția unor terenuri în mai multe localități din România, în principal în zona Bucureștiului și în Cluj, pentru dezvoltarea unor parcuri industriale după modelul de la Ploiești.

În cadrul Ploiești West Park din Ariceștii Rahtivani s-au dezvoltat până acum aproximativ 500.000 de metri pătrați de clădiri, în special industriale, din care 275.000 de metri pătrați sunt în proprietatea Alinso și restul au fost ridicate de investitorii finali din cadrul parcului precum Timken, Lufkin/General Electric, Dekomte, Coficab sau Mitliv.

Grupul danez Rockwool, cel mai mare producător de vată minerală bazaltică din lume, a construit prima sa fabrică din România pe un teren de circa 30 de hectare cumpărat de la Alinso în cadrul Ploiești West Park, o investiție de 50 milioane de euro. Parcul industrial mai are la dispoziție 100 de hectare de teren pentru extindere. Suprafața în proprietate îi asigură companiei poziția a cincea în topul celor mai mari deținători de spații industrial-logistice din România.

FOTO Grupul Auchan deschide la Brașov primul său hotel. Brandul românesc ales să îl opereze ar putea gestiona și hotelul pe care Auchan îl pregătește la Reșița CITEȘTE ȘI FOTO Grupul Auchan deschide la Brașov primul său hotel. Brandul românesc ales să îl opereze ar putea gestiona și hotelul pe care Auchan îl pregătește la Reșița

Compania Alinso este o subsidiară a Domo Investment Group, controlat de familia antreprenorului Jan De Clerck. Acesta este cel mai bogat dintre milionarii belgieni prezenți pe piața imobiliară din România. El este fiul unui cunoscut industriaș belgian care a pus bazele producătorului de textile Beaulieu. Averea familiei este estimată la 875 milioane euro și ocupă locul 35 în topul celor mai bogați belgieni, potrivit publicației De Rijkste Belgen.

A intrat pe piața din România cu ajutorul antreprenorului român Petrică Ușurelu, proprietarul grupului Piritex. Ușurelu a prezentat belgienilor oportunitea de a investi într-un parc industrial lângă Ploiești din postura de client al Domo. După ce a comasat o serie de terenuri agricole achiziționate de la persoane fizice și a trecut în intravilan un lot mare de circa 300 de hectare situat în comuna Ariceștii Rahtivani, Ușurelu a cooptat compania Alinso, care a intrat în proiect cu o cotă de 80%. În 2014, Alinso a răscumpărat participația lui Petrică Ușurelu. Costul de dezvoltare al întregului proiect din Ploiești a fost estimat inițial la 750 milioane euro.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

FOTO Gabriel Arapalea, unul dintre proprietarii târgului Pucheni, printre cele mai mari angro-uri din țară, lucrează la extinderea ansamblului său rezidențial din Rahova. „Avântul cumpărătorilor din ultimele luni se temperează.“ CITEȘTE ȘI FOTO Gabriel Arapalea, unul dintre proprietarii târgului Pucheni, printre cele mai mari angro-uri din țară, lucrează la extinderea ansamblului său rezidențial din Rahova. „Avântul cumpărătorilor din ultimele luni se temperează.“

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 17% mai mare în luna iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 54.000 de contracte, în ciuda faptului că luna corespondentă din 2020 nu a fost deloc afectată de criza sanitară cauzată de pandemie. Aceasta este a 11-a lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul semestru al anului a cunoscut o evoluție pozitivă de peste 33%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
jan de clerck
alinso
valentin visoiu