Fiscul nu a reușit nici după mai mult de un an să vândă terenurile lui Copos de lângă Pro Rapid

Fiscul nu a reușit nici după mai mult de un an să vândă terenurile lui Copos de lângă Pro Rapid
scris 2 oct 2016

Fiscul nu a reușit nici după mai mult de un an să vândă terenurile de lângă baza Pro Rapid aparținând unei firme din grupul controlat de familia Copos, aflate sub sechestru, chiar dacă a redus prețul de pornire al licitației până la o treime din suma pe care calcula să o obțină inițial, eventualii investitori fiind reticenți în a depune vreo ofertă.

Anul trecut, pentru a recupera din datoriile bugetare ale clubului de fotbal Rapid, controlat 20 de ani de Copos, între 1993 și 2013, Direcția Finanțe Publice București a scos la vânzare prin licitație două terenuri în suprafață de câte un hectar, aparținând firmei Ana Residence, care este garant ipotecar în favoarea clubului.

Inițial, cele două terenuri au fost evaluate de Fisc la 9,4 milioane lei și scoase la licitație la jumătate din acest preț. Tentativele de vânzare au fost repetate, prețurile fiind reduse de la circa 5 milioane de lei la 4,7 milioane de lei, pentru ca acum, în toamna acestui an, să fie cerut doar 1, 6- 2,5 milioane de lei.

Anul trecut, experți imobiliari au precizat pentru Profit.ro că prețul cerut de executori pentru cele două terenuri nu este deloc mare, ci dimpotrivă, foarte avantajos pentru zona respectivă, dar că lipsa vreunei oferte poate fi explicată prin faptul că cele două terenuri nu ar putea fi valorificate la maximum, având în vedere condițiile generale. Firma Ana Residences deține pe acel lot mai multe terenuri în suprafață totală de 10 hectare, din care doar două terenuri a câte un hectar sunt scoase la vânzare.

”Problema nu este prețul cerut, care este foarte bun, ci ce anume poți construi acolo. Există astfel niște limitări care pot împiedica utilizarea la maximum a unui teren. Practic, nu prea este rentabil”, au explicat experții imobiliari.

În plus, la întrebarea din documentația de licitație dacă terenul este grevat de o sarcină, Direcția Finanțelor Publice răspunde sec: "nu se cunosc".

FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro

Cele două terenuri sunt în imediata apropiere a bazei Pro Rapid, pe malul lacului Grivița din cartierul Bucureștii Noi, unde firma Ana Residence deține în total aproape 10 hectare de teren, pe care intenționa să construiască un cartier rezidențial.

Ana Residence a fost înființată de George Copos în 2007 iar în 2010, când procurorii au început ancheta în cazul lui Copos, 99% din acțiuni au fost transferate unui off-shore din Cipru, familia Copos mai fiind reprezentată oficial în această firmă de către Alexandra Copos, fiica omului de afaceri, cu 1% din acțiuni. Unul dintre cei doi administratori ai firmei este Ion Taban, vicepreședinte al grupului Ana Holding.

Codul de Procedură Fiscală stabilește că bunurile supuse executării silite care nu au putut fi valorificate pot fi restituite debitorului cu menținerea măsurii de indisponibilizare, până la împlinirea unui termen de prescripție în care organul de executare poate relua oricând procedura de valorificare. Termenul de indisponibilizare a bunurilor sechestrate care nu au putut fi valorificate este de cel mult un an de la data aplicării sechestrului.

Guvernul scoate la licitație marca Steaua. Prețul de pornire a fost stabilit sub forma unei taxe anuale. Reacția lui Becali CITEȘTE ȘI Guvernul scoate la licitație marca Steaua. Prețul de pornire a fost stabilit sub forma unei taxe anuale. Reacția lui Becali

De asemenea, dacă bunul sechestrat nu a putut fi vândut, orice creditor care are dreptul să ceară executarea silită asupra bunurilor mobile ale debitorului îl poate prelua în contul creanței sale, la prețul stabilit în anunțurile de vânzare pentru ultimul termen de licitație.

În vara anului 2014, George Copos a fost conadmnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul "Loteria I". La acel moment, el era deja închis la penitenciarul Rahova, pentru o pedeapsă de trei ani și opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.

În primăvara anului trecut, Copos a fost eliberat condiționat după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, pentru comportament și scrierea a cinci cărți.

Averea lui Copos este estimată la aproximativ 150 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
copos
terenuri
fiscul