FOTO Familia Hamdan pregătește peste 350 de apartamente în locul Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec

FOTO Familia Hamdan pregătește peste 350 de apartamente în locul Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 oct 2020

Familia Steluța și Abdulkader Hamdan, care desfășoară activități pe piața imobiliară din București, a prezentat planurile de dezvoltare pentru terenul ce a aparținut Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec, parte a unuia dintre cele mai mari institute de cercetare-proiectare și urbanism din regimul comunist. Investitorul își propune să facă 354 de apartamente distribuite în 15 corpuri cu 3 și 4 etaje, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Terenul și clădirile institutului, localizate lângă depoul STB Colentina, au fost executate de ANAF în 2016. Atunci terenul de 11.103 metri pătrați era scos la licitație cu circa 9,4 milioane de lei.

Familia Hamdan a intrat în posesia terenului în noiembrie 2018, însă proprietatea are o ipotecă în favoarea Geotec, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. În luna mai a acestui an, proprietarul a depus actele la primărie pentru avizarea unui Plan Urbanistic Zonal ce propune dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu parter comercial, iar în august a trecut în etapa de elaborare în care a anunțat că vrea să construiască 354 de apartamente cu spații comerciale la parter, distribuite în 15 corpuri cu înălțimea de 3 și 4 etaje. Zona comercială de la parter se va amplasa la corpurile aflate spre strada Moroeni. De asemenea, se propun orientativ 371 de locuri de parcare în subsol pe două etaje subterane.

Pe teren există construcții cu o suprafață de 2.133 de metri pătrați, propuse spre desființare, potrivit memoriului tehnic înaintat de proiectanți Primăriei Municipiului București.


În 1999, statul a decis să privatizeze compania Geotec. Cum metoda de privatizare MEBO, un proces prin care activele unei companii deținute de stat sunt vândute salariaților acesteia, organizați în asociații, era încă intens folosită, 70% din acțiuni au fost vândute angajaților, care au căutat un investitor. L-au găsit pe Radu Coca, un jucător important pe piața imobiliară, cu o avere estimată la 13 milioane de euro în 2010, aflat în 1999 la început de drum.

În timp, însă, după implicarea în societate, au apărut conflicte între investitor și manageri, descrise aici dintr-un anumit punct de vedere, pentru probleme care au ajuns în fața tribunalului, iar datoriile către buget au crescut de la un an la altul. În instanță, investitorul și l-a ales ca avocat pe Victor Ciorbea. Neînțelegerile la vârful conducerii au afectat activitatea societății, care a început să consemneze pierderi.

EXCLUSIV Familia Dobra cumpără terenul fabricii Energomontaj de lângă CET Sud și face în loc un parc de retail cu Lidl și Kaufland. Raul Ciurtin s-a retras din afacere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Dobra cumpără terenul fabricii Energomontaj de lângă CET Sud și face în loc un parc de retail cu Lidl și Kaufland. Raul Ciurtin s-a retras din afacere

În 2018, institutul a raportat venituri totale de circa 6 milioane de lei și pierderi de aproape un milion de lei, cu 3 angajați, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.
Evoluția tranzacțiilor imobiliare din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de vânzări pe fondul epidemiei de coronavirus. În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a continuat să crească, în luna septembrie, cu 2,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 48.000 de tranzacții, după ce luna anterioră a reintrat pe creștere, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a treia lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce în iunie s-a înregistrat un salt surprinzător de 16,4%.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
abdulkader hamdan
geotec
apartamente