Giganți imobiliari suedezi își revizuiesc în scădere valoarea activelor, în timp ce prețurile scad puternic

Giganți imobiliari suedezi își revizuiesc în scădere valoarea activelor, în timp ce prețurile scad puternic
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2024

Două dintre cele mai mari companii imobiliare din Suedia au anunțat revizuirea în scădere a valorii activelor cu mai multe miliarde de coroane, în rezultatele lor din 2023, în timp ce se confruntă cu o criză imobiliară europeană despre care ambele și-au exprimat speranța că s-ar putea termina în curând, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ani de zile, proprietățile din Europa și în special din Germania și Suedia au avut o expansiune, pe măsură ce ratele dobânzilor au scăzut, turboalimentând cererea, scrie News.ro.

One United Properties vinde mai mult în 2023, dar raportează profit net în scădere CITEȘTE ȘI One United Properties vinde mai mult în 2023, dar raportează profit net în scădere

O creștere bruscă a dobânzilor a înțepat această bulă.

SBB, cel mai mare proprietar de active comerciale al Suediei, a revizuit în scădere valoarea proprietăților sale cu peste 13 miliarde de coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari), reducându-și portofoliul - inclusiv prin vânzări - la 73 de miliarde de coroane, de la 135 de miliarde.

Compania a înregistrat o pierdere în 2023 de peste 22 de miliarde de coroane.

Heimstaden, un investitor imobiliar cu imobile pentru locuit de la Stockholm la Berlin, a redus valoarea proprietăților sale de investiții cu 31 de miliarde de coroane, cufundându-se într-o pierdere înainte de impozitare de 29 de miliarde de coroane.

Acțiunile preferențiale ale Heimstaden au scăzut cu mai mult de 30% după ce Fitch i-a redus ratingul de credit mai mult în așa-numitul teritoriu ”junk” (nerecomandat investițiilor) și compania a declarat că va amâna plățile dobânzilor la obligațiuni hibride.

Acțiunile SBB și-au revenit în schimb, după ce compania a anunțat la începutul acestei săptămâni un acord pentru a-și asigura o linie costisitoare de finanțare proaspătă, oferind o colecție de spitale, case de îngrijire și alte proprietăți drept garanție.

Ambele companii și-au exprimat un optimism prudent că piața nu ar trebui să scadă mult mai departe.

FOTO La Mama a ajuns la 25 ani: Am fost să deschidem un restaurant la Londra, dar e infernal. Comparativ cu marile capitale, suntem la piciorul broaștei CITEȘTE ȘI FOTO La Mama a ajuns la 25 ani: Am fost să deschidem un restaurant la Londra, dar e infernal. Comparativ cu marile capitale, suntem la piciorul broaștei

”Ne aflăm acum la începutul unei perioade în care condițiile de pe piețele financiare se îmbunătățesc și în care mai multe tranzacții imobiliare au loc la niveluri rezonabile pe termen lung. Compania lasă în spate cele mai mari evoluții negative ale valorii activelor”, a declarat CEO-ul SBB, Leiv Synnes.

Christian Fladeland, CEO adjunct al Heimstaden, a confirmat acest sentiment.

”Sunt moderat optimist cu privire la 2024. Suntem în scădere cu 15-20% față de vârful din Germania și Suedia. Mi se pare foarte dificil să văd un potențial semnificativ pentru scăderi ulterioare”, a declarat el pentru Reuters.

El a adăugat, totuși: ”Suedia riscă mai mult să scadă un pic mai mult”.

'COPIL PROBLEMA'

Suedia este unul dintre cele mai bogate state ale Europei și cea mai mare economie nordică, dar are călcâiul lui Ahile - o piață imobiliară în care băncile au împrumutat mai mult de 4.000 de miliarde de coroane (360 de miliarde de dolari) proprietarilor de case.

Îngreunați de aceste împrumuturi pentru locuințe, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatorați decât germanii sau italienii.

Șeful băncii centrale a Suediei, Erik Thedeen, a subliniat un sentiment de alarmă, arătând spre proprietățile comerciale, mai degrabă decât împrumuturile obișnuite pentru locuințe, ca principala amenințare pentru bănci.

”Copilul cu probleme al Suediei este sectorul imobiliar comercial. Ei au împrumutat aproape dublu pentru fiecare coroană de profit decât au avut... acum 10 ani. Știm din istorie că companiile imobiliare comerciale pot frâna”, a spus el la o întâlnire a oamenilor de afaceri.

Piața imobiliară din Suedia s-a prăbușit în anii 1990, cufundând statul nordic într-o criză financiară. În timp ce SBB își închiriază proprietățile municipalităților și persoanelor fizice în clădiri cu chirie controlată, în principal în Suedia, Heimstaden Bostad deține proprietăți în întreaga Europă și este unul dintre cei mai mari proprietari pentru persoane fizice de pe continent.

Cele două grupuri au devenit anul trecut simboluri ale problemelor imobiliare din Suedia și nu numai, din cauza datoriilor lor vaste și structurilor corporative complexe.

Marți, Fitch a retrogradat ratingul de credit al Heimstaden AB la ”B” de la ”BB”, spunând că propunerea filialei șef Heimstaden Bostad de a nu plăti un dividend pentru 2023 ar perturba fluxurile de numerar către societatea-mamă.

Heimstaden a mai spus că nu intenționează să plătească un dividend și că va amâna plățile dobânzilor pentru obligațiuni hibride.

EXCLUSIV Vicepreședinte ASF: Tarifele RCA, așteptate să scadă încă din toamnă. Schimbările pregătite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vicepreședinte ASF: Tarifele RCA, așteptate să scadă încă din toamnă. Schimbările pregătite

Grupul Heimstaden este una dintre numeroasele companii imobiliare suedeze extrem de îndatorate care au probleme din cauza costurilor de împrumut în creștere, unul dintre principalii săi proprietari, fondul de pensii Alecta, afirmând în septembrie că proprietarul are nevoie de mai mulți bani.

Fladeland a spus că, deși se aștepta la o îmbunătățire generală, unele părți ale pieței, cum ar fi birourile, ar putea rămâne în urmă.

”Redresarea nu va fi uniformă. Vedeți că birourile europene sunt tranzacționate cu 20 sau 30 sau 40% sub prețurile de achiziție observate în urmă cu cinci ani. Cazul meu de bază este că evaluările pentru locuințe în Germania și Suedia se vor stabiliza în 2024”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia
imobiliare