Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România

Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România

Clădirea de birouri ce urmează a fi construită pe terenul din zona Orhideea

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 28 feb 2022

Dezvoltatorul imobiliar ceh PPF Real Estate, care administrează active imobiliare ce depășesc 2 miliarde de euro, este angajat în achiziția unui teren, pe care funcționează service-ul Depanero din zona Orhideea a Bucureștiului, de la grupul RC Europe, deținut de antreprenorii cehi Miroslav Hartman și Jan Prokop – foști directori ai retailerului german Lidl, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. De acest teren s-a interesat și One United Properties.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Divizia imobiliară a grupului PPF a intrat pe piața românească în 2016, prin achiziția clădirii de birouri Metropolis Center, la un preț de 48 milioane de euro, urmată, în 2018, de preluarea turnului Crystal Tower, pentru 43 de milioane de euro. Clădirile sunt la 100 de metri distanță una de alta, în centrul Bucureștiului, și au o suprafață închiriabilă cumulată de 35.000 de metri pătrați. Construcția clădirii de birouri Arc Office Building, proiectată pe terenul pe care îl cumpără acum PPF, va conduce aproape la o dublare a portofoliului local al cehilor.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

După decesul milionarului Petr Kellner, care controla grupul, Jiří Tošek, CEO-ul PPF Real Estate, a anunțat că ar putea crește valoarea investițiilor imobiliare din România la 300-400 de milioane de euro, pe termen mediu.

Acum, investitorul este în plin proces de achiziție a unui teren de circa 8.000 de metri pătrați localizat pe Șoseaua Orhideelor 27-29, unde funcționează mai multe hale, printre care și service-ul Depanero. Tranzacția, evaluată la peste 10 milioane de euro, ar urma să fie finalizată în circa 2-3 luni, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV Cătălin Iordăchescu, proprietarul rețelei de amanet Tezaur și unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale stradale din țară, s-a asociat cu Daniel Șoldea și pregătește apartamente de lux într-o zonă extrem de fierbinte CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cătălin Iordăchescu, proprietarul rețelei de amanet Tezaur și unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale stradale din țară, s-a asociat cu Daniel Șoldea și pregătește apartamente de lux într-o zonă extrem de fierbinte

Terenul și clădirile au fost cumpărate de RC Europe în 2019 de la Broadhurst Investments, fond gestionat de Siminel Andrei, contra sumei de 5 milioane de euro.

Interesul PPF este de a construi în loc proiectul Arc Office Building, recent autorizat de RC Europe. Pe acest teren va fi construită o clădire de birouri cu o suprafață de aproape 30.000 de metri pătrați și o înălțime de 10 etaje, cu o suprafață utilă pe etaj de 3.141 de metri pătrați și 321 de parcări subterane.

„PPF Group, inclusiv filiala sa imobiliară, este un investitor oportunist. Căutăm constant posibilități de investiții și afaceri. Sectorul imobiliar românesc, și în special Bucureștiul, este atractiv și de aceea PPF Real Estate este prezent activ pe această piață. Cu toate acestea, de regulă, nu comentăm speculațiile pieței sau planurile de afaceri“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții PPF.

La rândul lor, reprezentanții locali ai RC Europe nu au dorit că comenteze informația despre tranzacție.

CONFIRMARE Ford deschide în București un centru global de servicii CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ford deschide în București un centru global de servicii

De acest teren s-a interesat și One United Properties, însă dezvoltatorul român s-a retras din cursă încă de anul trecut.

Zona Orhideea s-a conturat, în ultimii ani, ca un nou pol de dezvoltare de clădiri de birouri. Aici s-au construit proiectele The Bridge, Orhideea Tower și Business Garden Bucharest unde și-au mutat sediile companii precum BCR, IBM, Thales, Bitdefender sau Finastra.

Forțați de Covid

Pandemia, care a afectat puternic sectorul de birouri, a fost principalul factor care a contribuit la ieșirea din proiectul Arc Office Building a RC Europe, companie specializată pe dezvoltări de retail, spun sursele Profit.ro.

Banii rezultați din această vânzare vor fi direcționați de RC Europe spre dezvoltarea de proiecte noi. Spre exemplu, compania pregătește mai multe proiecte de retail de tip „strip mall“, printre care unul în Moinești, alături de Kaufland, și unul în Sighișoara, alături de Lidl, pe un teren cumpărat de la fondul belgian Mitiska.

EXCLUSIV Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără o mare clădire de birouri care a trecut prin portofoliul lui Dinu Patriciu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără o mare clădire de birouri care a trecut prin portofoliul lui Dinu Patriciu

RC Europe mai deține spații de birouri, sub brandul Central, în Pitești, Drobeta-Turnu Severin și Slatina, clădiri de birouri clasă A în Pitești și Craiova, dar și spațiile de retail Nest din Miercurea Ciuc, Oradea și Dorohoi. Compania lui Hartman și Prokop a intrat în 2006 pe piața românească pe filiera serviciilor de dezvoltare oferite Lidl, Penny Market și Kaufland. Practic, RC Europe identifica terenuri pretabile pentru cei trei retaileri, le cumpăra, obținea autorizații de construire și le vindea către aceștia pregătite de construcție. Au dezvoltat în acest fel circa 60 de supermarketuri la nivel național.

Cine este cumpărătorul

Grupul PPF operează în 25 de țări, deține active în valoare de 44 miliarde de euro și are 98.000 de angajați la nivel global.

Renáta Kellnerová, văduva fostului acționar majoritar al grupului PPF, Petre Kellner, a fost numită administrator al moștenirii acestuia. După decesul lui Petr Kellner, averea Renátei Kellnerová și a familiei sale a fost estimată de revista Forbes la 15,5 miliarde de euro, care îi oferă poziția 110 în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii.

FOTO Lidl analizează achiziția unui teren din Apărătorii Patriei de la un grup de investitori greci CITEȘTE ȘI FOTO Lidl analizează achiziția unui teren din Apărătorii Patriei de la un grup de investitori greci

Petr Kellner a intrat în afaceri la începutul anilor `90 prin vânzarea de papetărie. Ulterior, a inițiat un fond de investiții prin care a cumpărat pachetul de control în cel mai mare asigurător ceh, în timp privatizării acestuia. El a ajuns să dețină participații în operatorul telecom O2 Czech Republic și PPF Bank. În toamna anului 2019, PPF Group a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.

Kellner, care a fost cel mai bogat ceh, a decedat la vârsta de 56 de ani într-un accident de elicopter în Alaska în martie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppf real estate
rc europe
arc office building
depanero