Locuințele au continuat să se scumpească în aprilie, pe fondul discuțiilor privind legea dării în plată

Locuințele au continuat să se scumpească în aprilie, pe fondul discuțiilor privind legea dării în plată
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2016

Apartamentele din marile orașe au continuat să se scumpească în aprilie, în ciuda temerilor că legea dării în plată va submina cererea, iar Timișoara este al treilea oraș din România, după Cluj-Napoca și București, în care prețul mediu atinge pragul psihologic de 1.000 de euro pe metrul pătrat, potrivit datelor comunicate, joi, de portalul imobiliare.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pretențiile vânzătorilor de apartamente din întreaga țară au crescut ușor în aprilie, cu 0,3% față de martie, de la 1.013 euro pe metru pătrat util până la 1.016 euro/mp, scrie News.ro

"Față de perioada similară din 2015 (când o locuință costa, în medie, 930 de euro pe metru pătrat), valoarea actuală este cu 9,2% mai mare", se arată în studiu.

În primul trimestru al anului, prețurile au crescut, în medie, cu 6,5%.

Cele mai mari prețuri sunt, în ordine, în Cluj, București și Timișoara. În aprilie, Timișoara a ajuns, în premieră, la pragul psihologic de 1.000 de euro/mp.

În Capitală, suma medie solicită în aprilie se situa la o valoare 1.121 euro/mp util, cu 1,5% mai mult decât luna precedentă. Față de aprilie 2015, creșterea prețurilor a fost de 6,4%.

Cluj-Napoca a rămas în fruntea clasamentului național al prețurilor la apartamente. În aprilie, suma medie solicitată de proprietari a crescut cu 0,1% față de martie, până la 1.198 de euro/mp, dar creșterea din ultimul an este de 13,8%.

Nissan va cumpăra 34% din acțiunile Mitsubishi Motors pentru 1,9 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Nissan va cumpăra 34% din acțiunile Mitsubishi Motors pentru 1,9 miliarde de euro

În orașul de pe Bega, valoarea medie de listare a unui apartament s-a majorat cu 1% în a patra lună a anului, de la 990 euro până la 1.000 euro/mp, și cu 13,8% față de aprilie 2015.

Iași, cel mai mare oraș al Moldovei, este singurul mare oraș analizat care a înregistrat un declin al prețurilor în aprilie. Indicele Imobilare.ro relevă o scăderecu 0,4% a prețurilor față de martie, la 889 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu aprilie 2015, prețurile au avansat, în medie, cu 9,1%.

În Brașov, prețul mediu solicitat de vânzători s-a majorat cu 0,5% față de valoarea din martie, până la 923 euro/mp, și cu 6,5% față de a patra lună din a anului trecut.

Constanța a înregistrat, în aprilie, una din cele mai mari creșteri de prețuri ale apartamentelor la nivel național, cu 1,2% față de martie, până la 957 euro/mp. În perioada aprilie 2015 - aprilie 2016, prețurile din orașul de la malul mării au avansat, în medie, cu 6,7%.

Legea dării în plată, votată în Camera Deputaților și promulgată de către președinte în 28 aprilie, va intra în vigoare în 13 mai. Mai multe bănci au anunțat, înainte sau după promulgarea legii, majorarea avansului la creditele imobiliare standard până la 30-40%, de la 15-20% anterior.

Mulți analiști se așteaptă ca legea să aibă ca efect temperarea creditării imobiliare și, implicit, scăderea prețurilor locuințelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret apartamente
darea in plata
imobiliare.ro