Marile companii de IT&C, outsourcing și BPO se extind, angajează masiv și caută clădiri de birouri ultramoderne

Marile companii de IT&C, outsourcing și BPO se extind, angajează masiv și caută clădiri de birouri ultramoderne
scris 29 mar 2017

52% din totalul spațiilor de birouri închiriate anul trecut au fost tranzacționate de companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO (Business Process Outsourcing), care angajează masiv în această perioadă.

În total, 84 companii IT&C, outsourcing și BPO au realizat tranzacții de închiriere birouri noi, la nivelul întregii țări, iar aproape trei sferturi din acestea (59 companii) au ales Bucureștiul. La acestea se mai adaugă încă 20 companii din IT&C, outsourcing și BPO care și-au reînnoit contractele de închiriere în spațiile existente, relevă o analiză a companiei de consultanță imobiliară ESOP.

"Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus și angajează tineri, din IT&C, outsourcing și BPO, sunt cele mai active pe piața birourilor și continuă să se extindă, atât în București, cât și celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. În 2016, deși implicând un număr mai mic de tranzacții (25 față de 59), orașele din afara Capitalei au atras o suprafață totală tranzacționată aproape egală cu suprafața tranzacționată în București (60.000 mp față de 78.000 mp). Acest lucru a fost posibil în contextul dublării suprafeței medii tranzacționate în astfel de orașe (unde a fost de 2.500 mp), față de București (1.300 mp)", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

FOTO Palatul celei mai puternice bănci comerciale din România din 1920 este la vânzare. Proprietarii au tăiat din preț CITEȘTE ȘI FOTO Palatul celei mai puternice bănci comerciale din România din 1920 este la vânzare. Proprietarii au tăiat din preț

La nivelul întregii țări, în 2016, 84 companii cu domenii IT&C, outsourcing și BPO au închiriat birouri. Suprafețele implicate sunt foarte variate, începând de la 75 mp, cât a iData în clădirea de birouri Union 2 din București, până la 13.000 mp, cât a închiriat Amazon în Iași.

Cele mai multe companii  – 54 dintr-un total de 80 - au închiriat spații de birouri sub 1.000 mp.

Ca stoc închiriat însă, segmentul de spații între 3.000 – 5000 mp au înregistrat cel mai mare volum de tranzacționare, aprox. 46.000 mp, reprezentând 33% din total; restul segmentelor au avut ponderi între 15% – 18%.

Marile companii de IT&C, outsourcing și BPO se extind, angajează masiv și caută clădiri de birouri ultramoderne

Se remarcă faptul că ambele tranzacții de închiriere de peste 10.000 mp în spații noi de birouri, fără reînnoiri, s-au situat în afara Capitalei.

Ce clădiri de birouri au ales IT-iiștii și echipele de suport

În București, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO au ales clădiri de birouri ultramoderne, aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau aflate încă în construcție, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice și Orhideea Towers. Au fost însă chiriași din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generație, dar foarte bine poziționate (precum Charles de Gaulle, America House, Europe House, Iride Park), eliberate de curând.

Printre proiectele care au atras atenția unui număr mare de chiriași se numără Green Court (opt tranzacții), AFI Park, cu fazele 4 și 5 (șase tranzacții), Iride Business Park (patru tranzacții), Oregon Park (două tranzacții), Sky Tower (două tranzacții).

Piața românească va primi încă 5 mall-uri, alte 5 vor fi extinse. Harta țării colorată de mall-uri CITEȘTE ȘI Piața românească va primi încă 5 mall-uri, alte 5 vor fi extinse. Harta țării colorată de mall-uri

Alte clădiri de calitate alese pentru a găzdui angajați din domeniile IT&C și outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower și Globalworth Tower.

În țară, companii din domeniile IT&C și outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iași, Coresi Park și Liberty Technology Park.

"Piața birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluțiilor economice. Și în momentul de față ea ne comunică clar faptul că avem nevoie de o dezvoltare organică, la nivelul întregii țări. Este modalitatea prin care se poate genera dezvoltare sustenabilă, implicând pentru companii o mai mare eficientă a costurilor și câștig pentru populație, un număr mai mare de persoane beneficiind de avantajele economice și oportunități de creștere. Nu vorbim de un trend de câțiva ani, ci de o direcție pe termen mediu și lung", mai spune Alexandru Petrescu. 

ESOP este unul dintre principalii consultanți imobiliari ce lucrează de 14 ani în piața birourilor si pe piața rezidențială. 

viewscnt
Afla mai multe despre
esop
spatii de birouri
it
outsourcing