Milionarul belgian Jan Van Geet semnează o nouă tranzacție în România

Milionarul belgian Jan Van Geet semnează o nouă tranzacție în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2020

Dezvoltatorul de spații logistice și parcuri industriale VGP, fondat în Cehia și controlat de milionarul belgian Jan Van Geet, semnează o nouă tranzacție în România, cumpărând un teren de 39 hectare în orașul Arad, în cea mai mare achiziție de terenuri din vestul țării din acest an. În primăvară, Profit.ro a anunțat că milionarul belgian intră și pe piața bucureșteană a spațiilor de depozitare, fiind în curs de achiziție a unui teren de circa 25 de hectare în Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov) de la Willbrook, companie deținută indirect de cel mai bogat israelian, pentru primul parc logistic al companiei din zona Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„România are încă multe de oferit în ceea ce privește dezvoltările logistice. Pentru următorul an, avem în plan dezvoltarea a 60.000 metri pătrați de spații industriale în România, care se adaugă celor 155.000 metri pătrați deținuți în prezent. Simultan, suntem activi în căutare de noi terenuri cu potențial”, spune Adrian Crizbășianu, country manager VGP România.

Lucrările de construcție pentru prima clădire de pe terenul din Arad urmează să fie începute în acest an, livrarea fiind planificată în a doua jumătate a anului viitor.

„Simultan cu dezvoltarea zonei de vest ca și hub logistic, terenurile din Timiș, Arad și Bihor stârnesc un interes ridicat din partea dezvoltatorilor și ne așteptăm ca acest apetit să crească. Arad se conturează ca o nouă destinație, după Timișoara, având deja un stoc de peste 100.000 metri pătrați de spații industriale, cu o rată de neocupare de sub 3%”, spune Ion Dinu, Senior Consultant în cadrul departamentului Land Development, CBRE România, care a consiliat VGP în tranzacție.

În ultimele 15 luni, în vestul României au fost închiriați aproape 77.000 metri pătrați de spații industriale, zona atrăgând interesul companiilor din curierat, precum și al celor din domeniul distribuției și producției. Stocul actual de 700.000 metri pătrați are un grad de neocupare de 5,2% și alți 75.000 metri pătrați de spații industriale sunt în construcție în județele Timiș, Arad și Bihor și vor fi livrați până la finalul anului.

Bosch ridică fabrică la Simeria, dar nu de mașini de spălat. Este posibilă schimbarea de destinație a investiției, spune cel care a intermediat vânzarea terenului CITEȘTE ȘI Bosch ridică fabrică la Simeria, dar nu de mașini de spălat. Este posibilă schimbarea de destinație a investiției, spune cel care a intermediat vânzarea terenului

Ultima tranzacția majoră cu teren în care a fost implicat VGP, pe lângă cea anunțată de Profit.ro în primăvară, a fost în vara anului 2018, când a cumpărat 23 de hectare în spatele centrului comercial Hornbach Brașov, aproape de centura orașului și lângă producătorul de componente auto Autoliv, într-o tranzacție evaluată la circa 5 milioane de euro.

La sfârșitul anului trecut, VGP deținea pe piața românească un teren dedicat dezvoltării în suprafață de circa 87 de hectare, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei. Belgienii sunt prezenți în trei orașe din România: Timișoara, Sibiu și Brașov. Parcul industrial VGP Timișoara dispune de circa 140.000 de metri pătrați închiriabili, iar cel din Sibiu a fost inițiat cu o primă clădire în suprafață de 16.000 de metri pătrați.

Valoarea portofoliului românesc de proprietăți al VGP era de 94 milioane de euro, la sfârșitul anului trecut, și reprezenta 3% din întregul portofoliul al grupului belgian.

EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea se extinde în București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea se extinde în București

Jan Van Geet deține, prin firme controlate de el, aproape 34% din VGP, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles și la Bursa din Praga. Averea familiei Van Geet este estimată la 273 milioane euro de publicația De Rijkste Belgen, ceea ce o plasează pe locul 78 în topul milionarilor belgieni.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste un miliard de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, familia antreprenorului Jan De Clerck - proprietarul Alinso, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Stocul spațiilor industriale și logistice din piața locală a depășit pragul de 4 milioane de metri pătrați, 90% din suprafață fiind concentrată în opt orașe mari din sudul, centrul și vestul României.

Bucureștiul este cea mai mare piață, cu aproape 1,9 milioane de metri pătrați și o pondere în stoc de circa 46%, fiind urmat de Timișoara, care a trecut pragul de 500.000 de metri pătrați, respectiv Ploiești, cu circa 370.000 de metri pătrați. De-a lungul ultimilor cinci ani, piața s-a dublat, în condițiile în care dezvoltatorii au livrat între 400.000 și 500.000 de metri pătrați/an, potrivit unui raport de piață realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
vgp
jan van geet
willbrook
ctp