Piața spațiilor de birouri din București are nevoie de noi proiecte de dezvoltare. În 3 ani, peste 900.000 metri pătrați de spații de birouri vor intra pe piață

Piața spațiilor de birouri din București are nevoie de noi proiecte de dezvoltare. În 3 ani, peste 900.000 metri pătrați de spații de birouri vor intra pe piață
scris 31 mai 2018

Segmentul spațiilor de birouri va continua să se dezvolte în ritm accelerat, pe fondul tendinței de creștere a cererii și a unei rate de neocupare mici, de numai 8.4%.

Stocul modern de spații de birouri din București se va situa, la finalul celui de-al doilea trimestru (T2) din 2018, la aproximativ 2,85 milioane de metri pătrați, arată datele CBRE, companie de consultanță imobiliară. În primul trimestru (T1) au fost livrați circa 28.000 metri pătrați, iar aproximativ 64.000 metri pătrați vor fi finalizați în T2. Conform estimărilor, în următorii trei ani vor fi terminate proiecte de clădiri de birouri ce vor totaliza o suprafață de peste 900.000 metri pătrați, dintre care în jur de 185.000 metri pătrați sunt programați pentru livrare în 2018 și 350.000 metri pătrați în 2019.

“Cererea pe segmentul spațiilor de birouri este într-o continuă ascensiune în București, iar cu o rată de neocupare în jur de 8.4% este evidentă necesitatea de noi proiecte. În prezent, dacă o companie vrea să închirieze birouri pentru 200 de angajați într-o cladire în apropierea unei stații de metrou, s-ar putea să nu găsească! Identificarea unor spații optime durează minimum 12 luni, dar ideal ar fi să ai la dispoziție 24 de luni”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară

În momentul actual, în capitală sunt în dezvoltare opt proiecte de spații de birouri, cu date de finalizare în cursul lui 2018. Acestea vor ocupa peste 157,000 metri pătrați, din care 61% vor fi livrați în clădiri situate în zona de vest, iar 22% în zona centrală, după cum urmează:

• Patru proiecte în zona de vest: clădirea Campus 6.1, Orhideea Towers, prima clădire din Afi Tech Park, Clădirea Berlin - parte din proiectul de reconversie din Sema New Project
• Trei proiecte în centru: Unirii View, Day Tower și D’or
• Un proiect în Central Business District (CBD): The Mark
• La acestea se adaugă clădirea a doua din Globalworth Campus, finalizată în T1 în zona Pipera

La sfârșitul anului 2018, stocul modern de spații de birouri va atinge pragul de 2,95 milioane de metri pătrați.

În T1, segmentul spațiilor de birouri a înregistrat 52 de tranzacții de închiriere care au însumat 65.500 metri pătrați. Domeniile de unde au venit cele mai multe cereri sunt: producție industrială și energie cu 36% din total, IT cu 23% și retail cu 16%. Cererea netă, care nu include renegocieri și reînnoiri, are o pondere de 82% din activitatea de închiriere, în T1.

Din cererea totală, 36% a fost reprezentată de relocări, urmate de pre-închirieri, cu 34%. Conform estimărilor CBRE, această pondere se va menține și în următoarele trimestre, datorită numărului mare de proiecte aflate în construcție sau a căror dezvoltare va începe în viitor. Chiria contractuală medie rămâne neschimbată față de ultima perioadă și este estimată la 18,5 euro/ metrul pătrat / lună.

Cele mai active zone, atât din punct de vedere al cererii totale, cât și al cererii noi, au fost în T1 zona centrală și zona de vest, urmate de zona de nord. Polurile de birouri din centrul și vestul Bucureștiului au înregistrat, fiecare, 34% din cererea totală, iar zona de nord, 19%. În 2019, 57% din cei 350.000 metri pătrați care sunt programați pentru finalizare, vor fi livrați în zona de vest.

În ceea ce privește evoluția activității de închiriere, tendința este de creștere începând cu 2012, iar rata de neocupare este într-o scădere continuă, din 2013.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
birouri
cladiri