Proprietățile deținute de autorități și neexploatate pot fi transformate în proiecte de regenerare urbană

Proprietățile deținute de autorități și neexploatate pot fi transformate în proiecte de regenerare urbană
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2019

Autoritățile locale sunt din ce în ce mai interesate în realizarea de proiecte de regenerare urbană pe terenuri pe care le au în proprietate și care, din diverse motive, sunt neexploatate de mulți ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Vedem interes mai ales din partea primăriilor din marile orașe, precum București, Brașov, Constanța etc, de a indentifica cele mai bune soluții pentru valorificarea acestor proprietăți, care oferă potențial de dezvoltare pe sute de hectare de teren. Regenerarea acestor zone va atrage pe de o parte creșterea valorii de piață a proprietății respective, și totodată va aduce comunității din care fac parte o serie de avantaje economice și sociale”,  arată un comunicat transmis de compania de consultanță imobiliară JLL.

JLL a subliniat că din ce în ce mai multe autorităti publice locale fac eforturi sustinute în directia profesionalizării aparatului propriu și identificării unor soluții viabile pentru punerea în valoare a activelor pe care le dețin sau pe care le au în administrare, scrie News.ro

Octavian Bădescu, care a vândut Sameday către eMag, părăsește Re/Max, dar rămâne în imobiliar. “Nu am fost mulțumit de evoluția lentă a afacerii. Nivelul de încredere în agenți nu este foarte ridicat, sunt cercuri vicioase care îl afectează pe client.\ CITEȘTE ȘI Octavian Bădescu, care a vândut Sameday către eMag, părăsește Re/Max, dar rămâne în imobiliar. “Nu am fost mulțumit de evoluția lentă a afacerii. Nivelul de încredere în agenți nu este foarte ridicat, sunt cercuri vicioase care îl afectează pe client."

”În continuare autoritățile publice controlează portofolii semnificative de proprietăti care în prezent sunt subutilizate. Potențialul oferit de acestea poate fi deblocat în urma unor analize și studii realizate în mod judicious și rațional, astfel încât autoritatea să dispună de instrumente pentru o mai bună planificare și pentru a stimula dezvoltarea prin introducerea unor facilități complementare și generarea unor exemple de bune practici”, se arată în comunicat.

Unul dintre proiectele de acest gen în care JLL a fost recent implicată include fosta platformă industrială Rulmentul din Brașov. JLL a fost angajată de Banca Mondială pentru a analiza oportunitatea unei dezvoltări imobiliare a terenulului deținut și administrat de Primaria Brașov pe fosta platformă industrială Rulmentul. Este vorba de un teren în suprafață de 31,3 hectare, parte proprietatea municipiului Brașov, parte proprietatea statului, dar în administrarea primăriei.

”JLL are la nivel mondial o experiență importantă în proiecte de regenerare urbană realizate de autoritățile locale. Vedem și în România în ultima perioadă o deschidere a autorităților spre astfel de proiecte. În afara proiectului din Brașov, JLL a mai realizat în acest an un studiu de piață și consultanță privind strategia de dezvoltare a unui teren viran de 100 ha în Sectorul 5 București și în continuare primim cereri pentru astfel de studii și de la alte autorități care dețin terenuri generoase în proprietate și pe care vor să le valorifice cât mai eficient”, a declarat Silviana Petre Badea, managing director JLL România.

Scopul acestor studii este de a furniza o bază care să susțină efortul municipalităților de a realiza dezvoltarea într-un mod sustenabil, potrivit JLL.

”Pentru proiectul din Brașov, am analizat regenerări urbane din toată lumea astfel să punem pe hârtie cele mai juste și argumentate propuneri de dezvoltare. În urma acestor analize, am observat că regenerările urbane de succes, mai ales în zone care nu sunt centrale, sunt cele care au o pondere mare de spațiu verde, lucru pe care l-am luat în considerare în propunerile noastre. De asemenea, sunt regenerări urbane cu zone care crează comunități, care adună oamenii împreună, care fac oamenii să comunice și, de asemenea, care păstrează clădirile care conferă identitate locului. În Brașov, avem o zonă industrială veche și de renume, pe care vrem să o reconvertim, să-i păstrăm sufletul și să o transformăm în ceva ce răspunde nevoilor generațiilor actuale”, a adăugat Silviana Petre Badea.

viewscnt
Afla mai multe despre
regenerare urbana
jll
terenuri