Războiul din Ucraina a prăbușit interesul pentru apartamente în România. Constructorii avertizează că pot apărea dificultăți de finanțare și anticipează scăderea tranzacțiilor și scumpiri abrupte

Războiul din Ucraina a prăbușit interesul pentru apartamente în România. Constructorii avertizează că pot apărea dificultăți de finanțare și anticipează scăderea tranzacțiilor și scumpiri abrupte
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 mar 2022

Războiul din Ucraina a dus la o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente în ultimele două săptămâni, spune Sorin Greu, directorul general al Bog'Art, unul dintre cei mai mari constructori din România. El avertizează că sunt bănci care au oprit finanțările în sectorul imobiliar și că o consecință, pe termen scurt, este imposibilitatea atingerii parametrilor de vânzări în relația cu finanțatorii proiectelor rezidențiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„În ultimele 2 săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente. Noi am constatat scăderea cu aproape 70% a accesărilor pe site-urile dezvoltatorilor. Sunt anumite bănci care au oprit finanțările, cum e Libra Bank, care a oprit finanțările în sectorul imobiliar. Cumpărătorul final este în așteptare, pe fondul situației din Ucraina. Consecințele sunt negative, în primul rând, pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări și apar dificultăți în relațiile cu finanțatorii, dar sunt și proiecte în pregătire, care, momentan, sunt puse în așteptare. În ultimele 2-3 săptămâni dezvoltatorii au început să se gândească dacă să mai acceseze o finanțare sau dacă să mai demareze un proiect nou“, a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog'Art, într-o conferință organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Bog'Art are și o divizie nouă de dezvoltări rezidențiale, care pregătește construcția a mii de apartamente.

Reprezentanții Libra Bank precizează că nu au oprit finanțările în curs, dar că acum evaluează piața. ”Zona de rezidențial rămâne în continuare o nișa importanta pentru bancă. Nu am oprit nicio finanțare în curs, dar în prezent realizam o analiză prudențială intensă pentru a incorpora noul impact internațional, iar acest lucru poate determina perioade mai lungi de răspuns”.

Consecința pe termen lung a scăderii interesului cumpărătorilor de apartamente va fi o scădere a tranzacțiilor și o oprire a construcțiilor rezidențiale, spun constructorii. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere, cu circa 17%, în luna februarie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 58.600 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Creșterea vine după patru luni consecutive de scădere. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale. Doar tranzacțiile cu locuințe au fost într-o scădere, de numai 2%, doar în luna ianuarie 2022.

PROFIT NEWS TV Avertisment dur: Scumpirea materialelor de construcții, accentuată de războiul din Ucraina, va avea ca finalitate oprirea investițiilor. Materiale produse în România au devenit prea scumpe pentru contractele publice CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Avertisment dur: Scumpirea materialelor de construcții, accentuată de războiul din Ucraina, va avea ca finalitate oprirea investițiilor. Materiale produse în România au devenit prea scumpe pentru contractele publice

„Când se vor relua construcțiile de apartamente, se vor relua, brusc, de la prețuri cu cel puțin 50% mai mari. Toate costurile se duc în sus și nu vor exista apartamente pe piață peste un an – un an și jumătate. Piața este speculativă și ceea ce va exista când oamenii vor vrea să investească în apartamente, din nou, va fi la prețuri mult mai mari decât acum“, a menționat Cristian Erbașu, proprietarul Construcții Erbașu.

El amintește că sectorul imobiliar este unul dintre cele mai profitabile sectoare economice, cu marje ale profitului care se învârt în jurul a 30-35%. Totuși, previziunile sale arată că, în 2-3 ani, aceste marje vor coborî sub 15%, iar investițiile în imobiliare vor scădea.

Criza materialelor

„Stocurile de materiale de construcții existente în România sunt extrem de mici, pentru că venim după o pandemie care ne-a lăsat cu o inflație de 20%. Combinatele metalurgice din Ucraina erau un furnizor important, pentru că noi nu mai avem combinate în care să producem oțel-beton. Dacă războiul se termină mâine, refacerea lanțului de aprovizionare cu Ucraina va dura un an, pentru că sunt fabrici și drumuri distruse. Turcia este o piață spre care ne vom îndrepta și va deveni unul dintre furnizorii principali. În Europa de vest prețurile sunt foarte mari și nu ne permitem să importăm materiale de construcții de acolo. Chiar dacă Guvernul ia niște măsuri în privința limitării prețului la combustibil, la energie, trebuie să ne asigurăm că materialele produse în România să rămână aici și să nu plece spre piețe unde programul de restructurare și reziliență a pornit deja“, a adăugat Irinel Gheorghe, vicepreședinte FPSC.

EXCLUSIV Adrian Popa, fiul fostului președinte AVAS Stan Popa, pregătește o dezvoltare rezidențială cu potențial de sute de apartamente. Încă analizează oportunitatea, pe fondul războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adrian Popa, fiul fostului președinte AVAS Stan Popa, pregătește o dezvoltare rezidențială cu potențial de sute de apartamente. Încă analizează oportunitatea, pe fondul războiului din Ucraina

Erbașu mai avertizează că sectorul construcțiilor a consemnat o scădere de 10% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2020 și că, în această perioadă, s-a constatat cel mai mare număr de insolvențe și falimente în rândul constructorilor din ultimele decenii, mai mare chiar și decât vârful precedent atins în 2010.

„Sunt firme care se află în imposibilitatea de a continua lucrările și au oprit șantierele. Un exemplu este DN 28 Târgu Frumos – Botoșani, o lucrare de anvergură, 80 de kilometri de drum național“, a declarat Alexandru Rotaru, președintele Patronatul Drumarilor din România.

Erbașu adaugă că abia 2-3% din contractele publice pentru lucrări de infrastructură sunt în derulare, majoritatea contractelor, chiar dacă sunt semnate, fiind oprite.
„Efectele crizei de materiale pentru drumuri abia acum încep să se vadă într-un mod dramatic. Anul trecut a fost o situație mai dură pentru construcțiile civile, dar anul acesta construcțiile de drumuri vor suferi cumplit“, concluzionează Cristian Erbașu.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi ucraina
apartamente preturi