România, al șaselea furnizor de lemn pentru mobila produsă de IKEA în 2015

România, al șaselea furnizor de lemn pentru mobila produsă de IKEA în 2015
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 10 dec 2015

România a furnizat, în anul de catalog 2015 (1 septembrie 2014 – 31 august 2015), 6,1% din lemnul folosit de IKEA în producția de mobilă, fiind al șaselea furnizor al companiei suedeze, dar în următorii ani procentul va crește, după ce producătorul a cumpărat 33.600 de hectare de pădure pe plan local.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cel mai mare furnizor de lemn pentru IKEA este Polonia – 25,5%, urmat de Lituania – 7,3%, Rusia – 6,9%, Germania – 6,4% și Suedia – 6,3%, potrivit raportului de sustenabilitate al companiei pentru 2015.

În 2015 IKEA a folosit 16,2 milioane de metri cubi de lemn, în creștere cu 4% față de anul de catalog 2014.

În iulie, IKEA a anunțat că a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România, proprietatea cumpărată fiind localizată în centrul și nord-estul României, cu o concentrare mai mică în nord-vest.
 
"Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil (…) Investiția în păduri este și o modalitate de a ne diversifica activele. (…) anunțăm extinderea investiției noastre în activități forestiere în România, o țară importantă pentru producția noastră de piese de mobilier. Prin această achiziție, România devine prima țară în care IKEA Group își va administra propriile operațiuni forestiere și ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor", declara în iulie Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL România.

IKEA precizează că toate pădurile în care grupul va investi vor fi certificate FSC (Forestry Stewardship Council), acestea presupunând, printre altele: combaterea comerțului ilegal cu cherestea, oprirea defrișărilor și managementul responsabil al pădurilor.

Strategia IKEA Group are între obiective accesul pe termen lung la resurse regenerabile care sunt importante pentru lanțul de producție al companiei, precum energia regenerabilă, lemnul și biomaterialele. Până în prezent, Ikea Group a investit peste 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă — energie eoliană și panouri solare.

IKEA are în prezent un singur magazin în România, în București, care a înregistrat în anul de catalog 2015 cea mai mare creștere a vânzărilor de la deschiderea din 2007, de 12,37%, la 427,47 milioane lei (fără TVA). Compania vede însă un potențial pentru deschiderea a nouă magazine în România în anii următori.

Al doilea magazin IKEA din București va fi deschis pe Bulevardul Theodor Pallady, unde compania suedeză a cumpărat un teren în acest an. Acesta va fi mai mare decât cel din Băneasa și va necesita investiții de câteva zeci de milioane euro.

IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni fondată în 1943 de omul de afaceri suedez Ingvar Kamprad.

Compania deținea, în august 2014, peste 376 de magazine în 47 de țări sau teritorii, dintre care 40 de magazine erau francize. Din total, 255 magazine sunt în Europa, 51 în America de Nord, 35 în Asia, 12 în Orientul Mijlociu și 7 în Australia.

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
lemn
furnizori