Schimbare în ultimele ore ale anului. Guvernul a amânat extinderea valorii pentru TVA redusă la locuințe

Schimbare în ultimele ore ale anului. Guvernul a amânat extinderea valorii pentru TVA redusă la locuințe
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 31 dec 2020

Cota redusă de 5% a TVA va fi aplicată, în continuare, doar pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei (circa 92.400 euro la cursul valutar actual), exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. O ordonanță, care amână până la 1 ianuarie 2022 aplicarea unei legi a Parlamentului pentru majorarea acestei limite la echivalentul a 140.000 de euro, a fost publicată acum în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Astfel, Guvernul a amânat de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022 termenul de intrare in vigoare a măsurii privind majorarea ia 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, argumentând prin impactul negativ al acestei măsuri asupra veniturilor din TVA, estimat la -200 milioane lei pentru anul 2021. Plafonul vechi, de 450.000 de lei, rămâne valabil.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Ordonanța care include și această măsură a fost adoptată de Guvern pe 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie, în jurul orei 19. 

De ce este important: Cota redusă de 5% este aplicată asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Modificarea Codului Fiscal în Parlament în sensul creșterii la 140.000 de euro a pragului a fost susținută de PSD, UDMR, Pro România, PMP, în timp ce PNL a votat împotrivă, iar USR s-a abținut.

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative

Inițiatorul proiectului, deputatul PMP Petru Movilă, arată că plafonul pentru aplicarea cotei reduse de 5% a TVA nu a mai fost majorat din 2016, când pentru nivelul de atunci al cursului de schimb, putea fi achiziționată o locuință cu o valoare de cel mult 100.000 euro, fără TVA, în timp ce acum locuința nu poate avea un preț mai mare de 93.000 euro, exclusiv TVA.

Dincolo de modificarea cursului de schimb, analizând informațiile de pe piață, autorul proiectului a constatat că rezultă o creștere generală de aproximativ 40% în prețul apartamentelor (exprimat în euro/mp utili) pentru intervalul de timp cuprins între 1 ianuarie 2016 și prezent. 

”Centralizând toate informațiile de până acum rezultă că, la nivelul datei de 1 ianuarie 2016, în România, cu 100.000 euro (echivalentul de atunci al limitei de 450.000 lei) se putea achiziționa un apartament de aproximativ 100 mp utili. În prezent, cu 93.000 euro (echivalentul actual al limitei nemodificate de 450.000 lei) se poate achiziționa un apartament de 66 mp utili (în medie, la nivel național). La nivelul capitalei, lucrurile sunt similare. La Cluj-Napoca, reglementarea actuală a devenit total anacronică, din cauza dezvoltării spectaculoase a acestui oraș, clujeni putând beneficia de cota redusă de TVA de 5% pentru achiziționarea unui apartament de numai 50 mp”, susținea la acel moment autorul noii legi.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Prin urmare, acesta propusese majorarea plafonului locuințelor, pentru care se aplică TVA de 5%, la 750.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. 

Senatorii au respins proiectul, în luna august, dar, în octombrie, deputații majorității au decis modificarea articolului aferent din Codul Fiscal și stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2021, a unui plafon de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Schimbare în ultimele ore ale anului. Guvernul a amânat extinderea valorii pentru TVA redusă la locuințe

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
tva
cota
redus
5%
livrare
cod
fiscal
plafon
valoare
majorare
crestere
parlament
proiect