Studiu: Românii prezentați drept cei mai hotărâți și rapizi din Europa la cumpărarea unei case. 3 din 5 români respondenți spun că își cumpără o locuință în cel mult trei luni. România, în Top 3 al proprietarilor fără credit ipotecar

Studiu: Românii prezentați drept cei mai hotărâți și rapizi din Europa la cumpărarea unei case. 3 din 5 români respondenți spun că își cumpără o locuință în cel mult trei luni. România, în Top 3 al proprietarilor fără credit ipotecar
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2021

Deși jumătate dintre românii participanți la un sondaj spun că le-a fost greu să găsească o locuință care să bifeze toate criteriile de selecție, aceștia au fost cei mai hotărâți și rapizi din Europa în 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Trei din cinci români participanți la un studiu ING spun că și-au găsit locuința în cel mult trei luni, pe primul loc dintre țările europene participante la studiu. Mai mult decât atât, peste 60,9% dintre românii chestionați și-au găsit locuința după ce au vizionat cel mult cinci proprietăți, în timp ce alți 22,8% și-au achiziționat casa după ce au vizitat între șase și zece proprietăți.

Spune-mi ce fel de consumator ești și-ți spun ce factură la curent vei primi pentru ianuarie CITEȘTE ȘI Spune-mi ce fel de consumator ești și-ți spun ce factură la curent vei primi pentru ianuarie

România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depășită doar de Italia (49,3%) și Polonia (54,1%). De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe prin credit ipotecar (14,9%).

În același timp, puțini români (11,5% dintre respondenți) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru români declară că locuiește împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană. La polul opus din acest punct de vedere se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%).

Când au avut de ales între locuința de vis și o locuință pe care și-o pot permite, peste jumătate dintre românii chestionați au pus prețul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puțin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult. Așadar, 58,3% dintre românii intervievați au oferit exact prețul cerut de vânzător, iar doar 24,8% au negociat prețul pentru a obține o ofertă mai bună.

EXCLUSIV FOTO Gheorghe Buzdugan, supranumit „Regele Betoanelor“, intră pe piața locuințelor de lux din București, după ce a cumpărat clădirea de birouri dezvoltată de Edi Iordănescu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gheorghe Buzdugan, supranumit „Regele Betoanelor“, intră pe piața locuințelor de lux din București, după ce a cumpărat clădirea de birouri dezvoltată de Edi Iordănescu



De asemenea, 57,2% dintre românii respondenți și-au achiziționat o locuință deoarece voiau sa fie proprietari acolo unde locuiesc, iar doar 5,7% dintre români spun că au avut în vedere achiziția ca investiție, cea mai mică rată din Europa, unde luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) și germanii (19,6%) ocupă primele poziții. În ceea ce privește sprijinul financiar, românii au apelat în primul rând la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).

47,4% dintre românii intervievați iau în considerare să se mute sau să își achiziționeze o locuință în următorii doi ani, în ciuda faptului că trei din cinci sunt de părere că prețurile vor crește și că, din 2015 până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să își cumpere o locuință. Românii care intenționează să cumpere vor avea drept criterii principale mediul liniștit și sigur, design-ul și consumul energetic eficient, suprafața generoasă, o grădină proprie sau facilități precum magazine sau spitale în apropiere.

Însă în același timp, 44% dintre românii respondenți spun că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, în fruntea țărilor europene intervievate. La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat că veniturile lor au avut de suferit în această perioadă. În acest sens, 65,9% dintre români spun că și-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esențiale. 

Sondajul internațional ING pe tema achizițiilor de locuințe a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfășurat în 14 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada septembrie 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinta
ing
casa