Tranzacția dorită de Teleferic Prahova pentru acțiunile deținute de Adrian Sârbu prin Alerria a fost blocată: Fiscul și BCR au pus stop

Tranzacția dorită de Teleferic Prahova pentru acțiunile deținute de Adrian Sârbu prin Alerria a fost blocată: Fiscul și BCR au pus stop
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 15 oct 2018

Teleferic Prahova, compania care gestionează transportul de persoane cu ajutorul mijloacelor de transport pe cablu (telecabine, telescaune, teleschiuri) din stațiunile montane, nu va putea să cumpere participația de 10% a firmei Alerria Management, controlată de Adrian Sârbu și intrată în insolvență la începutul anului 2015, intenția în acest sens fiind blocată de Fisc și BCR, conform datelor analizate de Profit.ro, cu argumentul că Teleferic, la rândul său în insolvență, are ea însăși datorii curente și nu poate fi ignorată ordinea de prioritate la plată a creditorilor. La Teleferic, Direcția Finanțelor Locale și BCR dețin împreună peste 51% ca pondere de vot, astfel că au blocat tranzacția chiar dacă Axess și Muntenia Nord, la rândul lor creditori, au fost de acord.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Teleferic Prahova este controlată de Alerria (10%) și o firmă înregistrată în Cipru, Asperalto Limited, fosta SABA Investments, în spațiul public fiind avansată în 2016 informația că Sârbu ar controla compania.

Profit.ro a anunțat recent că fostul sediu al PRO TV din București, din Bulevardul Pache Protopopescu, deținut de Alerria Management Company, a fost scos la vânzare prin licitație cu un preț de pornire în echivalent de aproape 2 milioane de euro.

ULTIMA ORĂ Gigantul Apple și-a înființat în România o firmă. Administrator este directorul de Corporate Law - International al companiei americane CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul Apple și-a înființat în România o firmă. Administrator este directorul de Corporate Law - International al companiei americane

Simultan, Alerria și-a ofertat la vânzare și pachetul de 10% deținut la Teleferic Prahova, companie aflată de asemenea în insolvență, din 2016.

Teleferic a avut anul trecut afaceri de 14,9 milioane lei și o pierdere de 5,2 milioane lei, dar cu un provizion de 22 milioane lei.

Datoriile totale au depășit anul trecut 25,5 milioane lei, din care, conform termene.ro, datorii către stat de 14,6 milioane lei la 31 martie acest an.

Un document aflat în posesia Profit.ro releva că un cumpărător interesat de pachetul Alerria este chiar compania Teleferic Prahova, care vrea să cumpere participația de 10% cu 430.000 lei.

"Alerria Management Company este în procedură de reorganizare și intenționează atragerea de resurse pentru plata obligațiilor prevăzute în plan din valorificarea pachetului de 10% din acțiunile deținute la Teleferic Prahova.Teleferic Prahova a solicitat, prin administratorul special, acordul în vederea achiziționării acestor acțiuni, precizând că, prin această achiziție, se reglează profitul net pe acțiune, se securizează activele debitoarei, care, potrivit raportului de evaluare, valorează 9.200.000 euro. Mai mult decat atât, s-ar transmite un semnal pozitiv pe piață din partea Teleferic Prahova", se arată în document.

Noi documente analizate acum de Profit.ro relevă însă că, la finalul săptămânii trecute, tranzacția intenționată a fost blocată.

Fiscul local, cu o pondere de vot de 21,1%, a argumentat că Teleferic are creanțe curente neachitate în sumă de 877.886 lei, astfel că nu poate fi pusă în discuție efectuarea de cheltuieli suplimentare cât timp nu-și achită datoriile curente, aprobând cumpărarea participației de 10% a Alerria cu 430.000 lei numai după plata integrală a obigațiilor fiscale curente față de stat.

La rândul său, BCR, cu o pondere de vot de 30,07%, a atenționat asupra unor aspecte apreciate ca fiind de nelegalitate a operațiunii, precum dreptul unei firme în insolvență de a dobândi propriile acțiuni sub condiția existenței profitului distribuibil sau a rezervelor disponibile, din care este obligatoriu să fie efectuată plata. "Acest profit distribuibil este profitul net, adică sumele rămase după repartizarea venitului pe destinațiile legale (constituirea fondurilor și  rezervelor legale, statutare sau a altor rezerve), acoperirea eventualelor pierderi, completarea sau reîntregirea capitalului social, plata impozitelor și taxelor legale, plata creanțelor exigibile existente asupra societății. Or, în cazul unei societăți aflate în insolvență, care nu a efectuat plata creanțelor exigibile existente asupra societății, nu poate fi vorba de un profit net/ distribuibil acționarilor", a semnalat banca.

Un alt argument a fost că răscumpărarea de acțiuni de la un anumit acționar are natura unei operațiuni care implică o ignorare a ordinii de prioritate la plată a creditorilor societății, presupunând o plată prioritară a unei creanțe eventuale a acționarului înaintea achitării creditorilor sociali participanți la procedura insolvenței. 

FOTO IKEA lansează în România o colecție pentru persoanele cu animale de companie CITEȘTE ȘI FOTO IKEA lansează în România o colecție pentru persoanele cu animale de companie

În aceste condiții, cu majoritate de voturi, solicitarea administratorului special al Teleferic Prahova de răscumpărare a acțiunilor proprii în cota de 10% deținute de Alerria Management Company nu a fost aprobată.

Oferta Alerria de vânzare a pachetului de 10% rămâne pe piață, dar participația nu poate fi preluată chiar de Teleferic.

viewscnt
Afla mai multe despre
protv
vanzare
sediu
sarbu
pache