VIDEO Prima News: Modificările fiscale cresc prețurile la chirii

VIDEO Prima News: Modificările fiscale cresc prețurile la chirii
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2023

Prețul pentru cumpărarea locuințelor noi ar putea fi mult mai mare de la începutul anului viitor. TVA pentru imobilele cu o valoare de peste 100.000 de euro poate crește la 9%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În aceste condiții, spun specialiștii în imobiliare, oamenii vor fi tentați să se îndrepte către chirii. Însă și acestea sunt în continuă creștere. Numai în București, spre exemplu, există apartamente pentru care un salariat cu un câștig mediu ar trebui să lucreze un an întreg ca să achite chiria pe o lună, arată Prima News.

GALERIE FOTO Moda de la Dubai ajunge și în România. Versace își pune numele pe sute de apartamente din București CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Moda de la Dubai ajunge și în România. Versace își pune numele pe sute de apartamente din București

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru un proiect de lege care include o serie de măsuri fiscal - bugetare. Printre acestea este și modificarea cotei reduse de TVA în cazul locuințelor. Dacă până acum vorbeam despre TVA de 5% pentru imobilele noi cu o valoare de aproape de 120.000 de euro, de la începutul anului viitor este propusă o creștere la 9%.

Dacă această măsura va intra în vigoare, experții în imobiliare sunt de părere că oamenii nu își vor mai dori să cumpere locuințe, ci să le închirieze. Însă și chiriile au crescut. Un motiv ar fi și reînceperea anului universitar.

Deși românii sunt învățați că trebuie să-și cumpere un loc al lor, există și oameni care plătesc mii de euro pe lună pentru apartamente în chirie. Într-un complex proaspăt deschis în nordul Capitalei, oamenii închiriază apartmente de lux pentru perioade lungi. De exemplu, pentru un apartament cu 4 dormitoare, complet mobilat și cu aproape 200 de metri pătrați, prețul poate fi și de 7.000 de euro pe lună.

În timp ce pe unii nu îi mai surprinde piața imobiliară din țară, alții recunosc că oamenii de rând nu și-ar permite un asemenea lux. În această perioadă, în București, pentru un apartament de 2 camere, prețurile de chirie sunt cuprinse între 400 și 600 de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
chirii
taxe
case