Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele zece luni, ca serie brută, cu 18%, față de perioada similară a anului trecut

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele zece luni, ca serie brută, cu 18%, față de perioada similară a anului trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 dec 2020

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, în primele zece luni ale anului cu 18%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 19,9%, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020 comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 octombrie 2019. Volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 18%. Pe elemente de structură auavut loc creșteri la lucrările de reparații capitale (+54,5%), lucrările de întreținere și reparații curente (+34,4%) și la construcțiile noi (+8,5%). Pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri astfel: lucrările de construcții inginerești (+19,6%), clădirile rezidențiale (+18,8%) și la clădirile nerezidențiale (+15,1%). Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 19,9%, creștere reflectată în volumul lucrărilor de reparații capitale (+50,9%), al lucrărilor de întreținere și reparații curente (+42,5%) și al lucrărilor de construcții noi (+9,5%). Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcțiilor inginerești (+23,6%), clădirilor rezidențiale (+19,9%) și al clădirilor nerezidențiale (+15,8%)”, arată datele INS.

INFOGRAFIC Piața rezidențială din România, în vizorul investitorilor instituționali CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Piața rezidențială din România, în vizorul investitorilor instituționali

În octombrie 2020, comparativ cu septembrie 2020, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 3,4%, creștere evidențiată la lucrările de construcții noi (+6,3%). Lucrările de reparații capitale au scăzut cu 4,7%, iar lucrările de întreținere și reparații curente au rămas la același nivel, scrie News.ro

Pe obiecte de construcții, seria brută indică creșteri la clădirile nerezidențiale (+8,2%) și la construcțiile inginerești (+2,6%). Clădirile rezidențiale au scăzut cu 2%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 1%, creștere evidențiată la lucrările de construcții noi (+7%). Lucrările de reparații capitale și lucrările de întreținere și reparații curenteau scăzut cu 12,5%, respectiv cu 7,8%.

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșterea volumului clădirilor nerezidențiale (+8,8%) și a construcțiilor inginerești (+0,9%).

Volumul clădirilor rezidențiale a scăzut cu 6,1%.

În octombrie 2020 comparativ cu octombrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 19,5%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creșteri ale volumului lucrărilor de reparații capitale (+42,9%), al lucrărilor de construcții noi (+21,7%) și al celor de întreținere și reparații curente (+6,2%).

Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului clădirilor rezidențiale (+20,9%), clădirilor nerezidențiale (+19,7%) și al lucrărilor de construcții inginerești (+19%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 23,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de reparații capitale (+51%), lucrările de construcții noi (+25,1%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+11,4%).

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului clădirilor rezidențiale (+27,1%), construcțiilor inginerești (+24%) și ale clădirilor nerezidențiale (+20,7%).

Indicii de volum în construcții se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcții pe elemente de structură și pe obiecte de construcții. Indicii de volum în construcții sunt calculați pe total ramură construcții (secțiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcții noi, reparații capitale și lucrări de intreținere și reparații curente) și pe obiecte de construcții (clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și construcții inginerești).

Indicii lucrărilor de construcții pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcții.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
constructii