Acuzarea cere condamnări la închisoare în procesul cu privire la ”lasagna cu carne de cal”

Acuzarea cere condamnări la închisoare în procesul cu privire la ”lasagna cu carne de cal”
scris 13 feb 2019

Acuzarea a cerut marți condamnarea la închisoare a principalilor doi inculpați în procesul cu privire la scandalul cărnii de cal vândură drept carne de vită în Europa, o fraudă cu ”efecte catastrofale”, ”organizată împreună” de societăți olandeze și întreprinderea franceză Spanghero, relatează AFP.

În acest dosar, judecat la Paris, ”una dintre cele mai importante fraude alimentare din ultimii ani”, ”trasabilitatea a fost meticulos torpilată” în depozite olandeze, iar apoi în Franța, la Spanghero, o societate de procesarea cărnii, a denunțat procurorul Aude Le Guilcher, într-un rechizitoriu de peste trei ore, scrie News.ro.

Acest scandal, care nu a avut vreo consecință sanitară, a izbucnit în Regatul Unit, la începutul lui 2013, și s-a extins în întreaga Europă.

EXCLUSIV Tranzacția Casa Radio. Avi Hakhamov, CEO Plaza Centers: Vindem toate activele pentru a plăti datoriile către deținătorii de obligațiuni. Înțelegerea cu AFI CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția Casa Radio. Avi Hakhamov, CEO Plaza Centers: Vindem toate activele pentru a plăti datoriile către deținătorii de obligațiuni. Înțelegerea cu AFI

Mărci de produse congelate, precum Findus și Picard, au descoperit că lasagna și alte plăcinte și produse din carne tocată prezentate drept ”vită pură” pe care le comercializau conțineau, de fapt, cu miile unele dintre ele, carne de cal.

Partea referitoare la Spanghero a procesului, care se judecă din ianuarie la un tribunal corecțional la Paris, este cea mai răsunătoare.

Doi foști conducători ai acestei societăți, al cărei sediu se afla la acea vreme în sud-vestul Franței, și doi comercianți olandezi de carne sunt judecați de escrocherie în grup organizat și înșelăciune.

Ei sunt suspectați că au vândut, în perioada 2012-2013, peste 500 de tone de carne de cal drept carne de vită producătorului luxemburghez de produse semipreparate Tavola.

Procurorul Aude Le Guilcher a cerut patru ani de închisoare, cu mandat de aducere și o interdicție de a lucra în sectorul cărnii împotriva lui Johannes Fasen, unul dintre cei doi comercianți olandezi, suspectat că a vândut carne de cal în loc de carne de vită, potrivit Midi Libre..

Ea a cerut ca Hendricus Windmeije, al doilea comerciant olandez, să fie condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare.

Împotriva lui Patrice Monguillon, fostul director al instalației Spanghero de la Castelnaudary, acuzarea a cerut doi de închisoare cu suspendare și o amendă în valoare de 10.000 de euro.

Procurorul a cerut, de asemenea, justiției să-l condamne pe Jacques Poujol, fostul director al societății la trei ani de închisoare - dintre care doi cu suspendare -, la plata unei amenzi în valoare de peste 860.000 de euro și la o interdicție de a lucra în sectorul cărnii.

Cum Jacques Poujol a fost încarcerat în arest preventiv, ar putea să nu facă închisoare, potrivit publicației.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de cal
spanghero