Afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 13,7% în septembrie

Afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 13,7% în septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2017

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a încetinit în a noua lună a acestui an, înregistrând un avans de 13,7% față de septembrie 2016, ritm scăzut față de cel înregistrat în luna precedentă, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În august, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 15,9% față de august 2016, serie brută, scrie News.ro.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în septembrie în special de vânzările de produse nealimentare, care au urcat cu 17,3% față de a noua lună din 2016.

Vânzările de carburanți au urcat cu 11,2% față de septembrie 2016, iar cele de alimente, băuturi și tutun - cu 11,1%.

Percheziții la birourile Metro din Düsseldorf. Doi directori, suspectați de tranzacții pe baza unor informații privilegiate și manipularea pieței CITEȘTE ȘI Percheziții la birourile Metro din Düsseldorf. Doi directori, suspectați de tranzacții pe baza unor informații privilegiate și manipularea pieței

Comparativ cu luna august, afacerile din comerțul cu amănuntul au scăzut în septembrie cu 4,9%, pe serie brută, dar au crescut cu 0,5% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare, indicatorul cel mai urmărit de analiști.

Cumulat pe primele nouă luni, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 9,8% pe serie brută și cu 8,8% în cifre ajustate, motorul principal al creșterii fiind reprezentat de vânzările de produse nealimentare (+12,5% după primele nouă luni, serie brută)

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele și a majorat salariile bugetarilor, pensiile și salariul minim.

În 2016, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert cu amanuntul
ins