Amazon.com a câștigat un proces cu fiscul american, într-o dispută de 1,5 miliarde de dolari

Amazon.com a câștigat un proces cu fiscul american, într-o dispută de 1,5 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2017

Amazon.com, cel mai mare retailer online din lume, a câștigat joi un proces cu fiscul american, Internal Revenue Service (IRS), într-o dispută de peste 1,5 miliarde de dolari legată de tranzacțiile unei divizii din Luxemburg de acum peste 10 ani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un judecător al tribunalului pentru fiscalitate al SUA a respins mai multe argumente ale IRS și a constatat că în mai multe rânduri agenția a avut o atitudine lipsită de transparență, a acționat arbitrar sau după capricii, scrie News.ro.

Nu este clar ce sumă va datora Amazon fiscului american în urma deciziei.

Cel mai mare retailer online din lume anunțase că acest caz se referă la tranzacții efectuate între 2005 și 2006 și că ar putea costa compania taxe de 1,5 miliarde de dolari plus dobânzi. Compania avertizase că litigiul poate adăuga datorii semnificative la fisc pentru anii ulteriori.

Amazon a obținut în 2016 un profit de 2,37 de miliarde de dolari, de patru ori mai mare comparativ cu rezultatul combinat din patru ani anteriori, la venituri de 136 de miliarde de dolari.

Decizia judecătorului ar trebui să protejeze Amazon de posibile obligații fiscale mari către IRS, pentru anii ulteriori perioadei acoperite de proces, a declarat Colin Sebastian, analist la Baird Equity Research.

Românii, tot mai pragmatici atunci când vine vorba de cumpărături. Ce îi motivează să vândă și să cumpere pe site-urile de anunțuri CITEȘTE ȘI Românii, tot mai pragmatici atunci când vine vorba de cumpărături. Ce îi motivează să vândă și să cumpere pe site-urile de anunțuri

Reprezentanții IRS au refuzat să comenteze, ca și cei ai Amazon și avocatul John Magee, partener la firma de avocatură Morgan, Lewis & Bockius.

Înainte de a deveni președinte, Donald Trump a criticat Amazon, condusă de miliardarul Jeff Bezos, pentru că nu plătește taxe suficiente, iar la un moment dat a acuzat compania la Fox News ”că scapă nepedepsită pentru crimă în privința taxelor”.

Procesul cu IRS a implicat tranzacțiile între companiile din grupul Amazon.

Amazon a susținut că IRS a supraestimat valoarea activelor intengibile, cum ar fi softurile și mărcile pe care le-a transferat unei divizii din Luxemburg, Amazon Europe Holding Technologies SCS.

Judecătorul a spus că Amazon a făcut acest lucru în cadrul unui plan numit "Project Goldcrest", pentru ca majoritatea veniturilor afacerilor din Europa să fie taxate în Luxemburg, cu un impozit foarte mic.

IRS a susținut că Amazon a redus incorect obligațiile fiscale din SUA.

”Este bine pentru toată lumea, nu doar pentru Amazon”, a spus Michael Pachter, analist la Wedbush Securities, care a practicat dreptul fiscal.

Amazon a precizat că ar putea datora impozite suplimentare în Europa, dacă autoritățile de la Bruxelles vor conchide că autoritățile din Luxemburg au acordat companiei ajutoare de stat ilegale, care i-au conferit un avantaj incorect față de alte companii.

Comisia Europeană a început o investigație oficială referitoare la facilitățile fiscale de care benficiază Amazon în octombrie 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon.com
fisc
sua