Atenție, încep controalele privind vânzarea articolelor pirotehnice! Vor dura 2 luni, iar unii comercianți pot fi închiși

Atenție, încep controalele privind vânzarea articolelor pirotehnice! Vor dura 2 luni, iar unii comercianți pot fi închiși
scris 22 nov 2019

Inspecția Muncii va derula, în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, o campanie națională de verificare a legalității modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice. Comercianții vor avea termene de remediere a neconformităților, dar, în cazul nerespectării legii vor putea fi sancționați cu închiderea activității.

Inspecția Muncii arată că verificările sunt motivate de evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară și în străinătate, care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale și, uneori, chiar victime.

Amenzi uriașe pentru vânzarea sau oferirea de alcool minorilor. Sancțiunea merge până la suspendarea activității comerciantului CITEȘTE ȘI Amenzi uriașe pentru vânzarea sau oferirea de alcool minorilor. Sancțiunea merge până la suspendarea activității comerciantului

Un alt motiv care stă la baza controalelor constă în faptul că, în perioada Sărbătorilor, sunt cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. 

”Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deținătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea legislației specifice regimului materiilor explozive. Pentru toate neconformitățile constatate cu ocazia controalelor, se vor dispune măsuri cu termene precise de remediere și, în funcție de gradul de pericol social al faptei, se vor aplica sancțiuni, de la avertismente până la sistarea activității, conform prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată și completată”, a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

EXCLUSIV Planul McDonald\'s: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul McDonald's: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți

Profit.ro a relatat că parlamentarii au propus, anul acesta, liberalizarea regimului articolelor pirotehnice astfel încât să permită vânzarea acestor produse și copiilor cu vâsta minimă de 12 ani, iar anumite categorii de articole interzise acum la comercializare, până la cele folosite la spectacole, să fie accesibile publicului. Prevederile sunt incluse într-o propunere de lege inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut și sub denumirea de ”Mitralieră”. Acesta a fost pus în trecut sub învinuire pentru încălcarea regimului armelor și munițiilor, după ce a declarat că deține o armă AKM pe care ar fi folosit-o în 1989. 

Proiectul a fost adoptat în mod tacit de către Senat, în luna octombrie, și ar trebui dezbătut în Camera Deputaților până la finele acestui an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
articole pirotehnice
controale
comercianti
vanzare
inspectia muncii
activitate
sistare
inchidere