Cărturești: Suntem într-un fel loviți ca de război. Relația cu mallurile, foarte tensionată. Este nevoie de reset și restart, de reconstrucție. Nu ne putem agăța de premisa că Pământul e plat și în centrul universului

Cărturești: Suntem într-un fel loviți ca de război. Relația cu mallurile, foarte tensionată. Este nevoie de reset și restart, de reconstrucție. Nu ne putem agăța de premisa că Pământul e plat și în centrul universului
scris 6 apr 2020

Lanțul de librării Cărturești a închis toate librăriile din București și din țară, pe termen nedefinit, din cauza pandemiei de Covid-19, anunțând că trece printr-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar.

Într-o scrisoare obținută de Profit.ro, Nicoleta Iordan și Șerban Radu, acționari ai companiei, vorbesc acum de situația acestui business și măsurile ce vor urma după ce lucrurile vor reintra în normalitate.

UPDATE Scrisoarea a fost editată, în urma unui mesaj al companiei.

Coronavirusul amână AFI Brașov CITEȘTE ȘI Coronavirusul amână AFI Brașov

"Dragi parteneri,

Am petrecut ultimele săptămâni cu eforturi disperate de a limita pierderi, de a înțelege și urmări o situație care iese din orice parametri cunoscuți, folosind uneltele dintr-un cadru care nu poate cuprinde situația asta. 

Suntem într-un fel loviți ca de război. Sunt chiar mai multe lucruri oprite acum decât în război; dar nu atâtea distruse fizic. Încă. 

În mijlocul incertitudinii generale, a restricțiilor de tot felul, din sutele de întrebări presante, poate că ar trebui să începem cu una: Ce putem face acum?

Putem începe să lucrăm la o structurare a unui viitor sustenabil, în primul rând. Oricât de zdruncinați am fi cu toții, oricât de rău stau lucrurile în acest moment, unele lucruri rămân în picioare: putem construi mai departe pe temeliile unei relații de aproape douăzeci de ani.

E o perioadă care redefinește termenul de responsabilitate. Suntem împreună într-o comunitate, într-un ecosistem amenințat existențial, disrupt total. Ne simțim responsabili față de fiecare dintre partenerii noștri și ne imaginăm prin ce trece fiecare dintre ei. Responsabilitate acum înseamnă să ne facem fiecare partea în așezarea unui sistem de lucru sustenabil de aici înainte. Responsabilitate nu înseamnă supraviețuire personală pe termen scurt cu prețul dispariției celuilalt. Responsabilitatea înseamnă transparență și deschidere în vremuri tulburi și închise.

Situația Cărturești

FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

(.......)

Relația cu mallurile, unde avem cele mai multe librării și facem cele mai mari vânzări, este foarte tensionată în aceste vremuri, ei neîncasându-și chiriile și somând încontinuu toți chiriașii, iar discuțiile pe condițiile comerciale viitoare vor fi extrem de dificile. 

(......)

Din perspectiva noastră este nedrept ca toată această pierdere și tot acest sacrificiu să fie suportate doar de noi. Cărturești a lucrat, a investit și s-a îndatorat 20 de ani pentru creșterea acestei industrii. (.....) Este nedrept ca cei 600 de angajați ai noștri, printre cei mai buni profesioniști din domeniu, să fie printre cei mai afectați și să sufere dramatic tăieri de salarii, șomaj tehnic sau concedieri. Probabil că în această perioadă sunteți sau veți fi puși în fața acelorași decizii pe care trebuie să le luăm și noi cu privire la oamenii noștri. Este nedrept ca atâția colaboratori, artiști și freelanceri talentați să fie loviți de unda de șoc pe care noi deja o resimțim.

(....)

FOTO Valul de înșelătorii scam continuă. A venit rândul Carrefour CITEȘTE ȘI FOTO Valul de înșelătorii scam continuă. A venit rândul Carrefour

Timp de douăzeci de ani, modelul nostru de business a adus creșteri și câștiguri importante tuturor jucătorilor de pe această piață, a adus bucurie și mândrie pentru milioane de români, a strâns cozi de sute de oameni la inaugurarea celor mai frumoase librării din țară (precum Carusel și Timișoara Operei). Am contribuit la creșterea acestei industrii prin efortul investițional (milioane de euro pentru extinderea rețelei) și prin efortul nostru logistic care ajută furnizorii să livreze într-un singur depozit central, și nu în 37 de librării separate (....) Această criză nu a apărut din vina noastră, se întâmplă doar să fim în prima linie de front, noi cei din retail, alături de cei din horeca, travel și turism.

Așteptările după reluarea activității

După reluarea activității - fie că se va întâmpla în mai, iunie sau iulie - așteptările noastre, în linie cu ceea ce se vehiculează în presa românească și internațională, sunt ca publicul să se întoarcă extrem de lent și precaut la vechile obiceiuri, și mulți cu disponibilitățile bănești împuținate (....)

Nu ne putem agăța de o realitate care nu mai există, de un framework care nu a fost gândit să poată conține o asemenea situație. E ca și cum am încerca să rezolvăm probleme de astronomie rămânând în premisa că Pământul e plat și e în centrul universului.

Credem că e momentul deja să începem să ne uităm în față, să începem un proces de reconstrucție, să discutăm despre modalitățile posibile și sustenabile de funcționare și de împărțire a banilor la relansarea activității, în perioada de reconstrucție. Reset și restart. E singura șansă de supraviețuire, e singura șansă să reconstruim mai repede ceva mai avantajos pentru toate părțile. Ceea ce noi ne dorim și ne propunem este ca, și prin susținerea partenerilor, și în aceasta perioadă în care funcționăm doar online, dar și după reluarea activității în librării, să ne apropiem cât mai mult cu plățile de momentul vânzărilor și de cuantumurile generate de acestea.

Noi suntem și rămânem aceiași Cărturești, serioși, responsabili și dedicați acestui domeniu, dar acum avem nevoie, mai mult decât oricând, de împărțirea sacrificiului în mod echitabil și de solidaritate. 

FOTO Atenționare - Continuă valul de campanii de tip scam. Atacatorii se folosesc acum de imaginea Mega Image CITEȘTE ȘI FOTO Atenționare - Continuă valul de campanii de tip scam. Atacatorii se folosesc acum de imaginea Mega Image

În următoarele săptămâni, vă vom contacta din nou pentru a discuta cum putem colabora mai departe și care ar fi următorii pași al unui plan de acțiune bazat pe datele concrete pe care le avem acum".

Cărturești are în prezent 37 de spații.

Prima librărie Cărturești a fost deschisă în anul 2000.

Acționarii Direct Client Services, care operează rețeaua de librării, sunt  Șerban Radu – 45%, Lucica Nicoleta Iordan – 45%, Ceainăria Connoisseur SRL – 5% și Luce Design – 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
carturesti
coronavirus