Comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a prăbușit

Comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a prăbușit
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2021

Schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-au prăbușit în primul trimestru din 2021, după Brexit, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmit MarketWatch și Sky News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Relațiile comerciale dintre Londra și Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia Regatului Unit de a părăsi piața unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an, scrie Agerpres.

Auchan se pregătește să iasă de pe piața din Asia CITEȘTE ȘI Auchan se pregătește să iasă de pe piața din Asia

Exporturile britanice de bunuri spre UE au scăzut cu 18%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 22%. De asemenea, exporturile Regatului Unit către restul lumi au urcat cu 0,4% iar importurile au scăzut cu 0,9%.

Este pentru prima dată din 1998, de când se publică aceste date, când importurile britanice din țările din afara UE le-au depășit pe cele din blocul comunitar.

ONS avertizează că este prea devreme pentru concluzii. "Având la dispoziție doar datele dintr-un trimestru și pe fondul efectelor recesiunii și ale pandemiei, este prea devreme să evaluăm nivelul la care datele reflectă întreruperea schimburilor comerciale pe termen scurt sau ajustările pe termen mai lung ale lanțurilor de aprovizionare", se arată în comunicatul ONS.

Conform datelor ONS, importurile britanice din blocul comunitar, excluzând metalele prețioase, au scăzut cu 21,7% în primul trimestru din 2021, în timp ce exporturile au înregistrat un declin de 18,1%.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale țării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piață unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
comert