Comisia Europeană a cerut Poloniei să suspende aplicarea noii taxe pe supermarketuri

Comisia Europeană a cerut Poloniei să suspende aplicarea noii taxe pe supermarketuri
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 sep 2016

Comisia Europeană (CE) a cerut, luni, Poloniei să suspende aplicarea unei taxe din sectorul comerțului cu amănuntul până la soluționarea unei anchete privind legalitatea impozitului conform normelor europene, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Așa numitul “impozit pe supermarketuri”, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie după ce a fost promulgat de președintele polonez Andrzej Duda, prevede că retailerii vor plăti un impozit la stat diferențiat, în funcție de veniturile lunare.

Astfel, companiile cu o cifră de afaceri lunară între 17 și 170 milioane de zloți (3,92 și 39,2 milioane euro) trebuie să achite la buget o taxă de 0,8% din cifra de afaceri, în timp ce marile lanțuri de retail, cu vânzări lunare de peste 170 milioane de zloți, sunt taxate cu 1,4% din cifra de afaceri. În schimb, comercianții cu o cifră de afaceri lunară de sub 17 milioane de zloți sunt scutiți de la plata impozitului.

În urma unor articole apărute în presă și a unei plângeri primite în luna august, Comisia Europeană a inițiat o investigație amănunțită referitoare la noua taxă, pe fondul îngrijorărilor că impozitul ar putea constitui ajutor de stat ilegal, se arată în comunicatul CE.

Impactul Legii \ CITEȘTE ȘI Impactul Legii "51% produse românești": Toate contractele din retail trebuie renegociate imediat, marii furnizori sunt favorizați, implicațiile fiscale majorează costurile

Totodată, Comisia a emis o hotărâre de încetare, cerând Poloniei să suspende aplicarea taxei până la finalizarea anchetei. CE precizează că Polonia nu a notificat Bruxelles-ul cu privire la noua taxă.

 “Comisia este îngrijorată că aplicarea unei rate de taxare progresivă, bazată pe venituri, oferă un avantaj selectiv companiilor cu venituri mici, implicând astfel acordarea unui ajutor de stat conform definiției acestuia în legislația Uniunii Europene. Efectul structurii progresive este că firmele cu venituri mici fie nu plătesc nicio taxă pe retail, fie plătesc un impozit semnificativ mai mic comparativ cu companiile cu venituri mari“, potrivit documentului citat.

Primele evaluări ale Comisiei arată că taxarea progresivă a comercianților “nu este justificată de logica sistemului de taxe din Polonia“, prin care se urmărește colectarea de fonduri la bugetul general.

Polonia nu a demonstrat până în prezent de ce marii operatori din retail ar trebui taxați diferit de jucătorii mai mici, arată CE.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
polonia
taxa retail
supermarketuri
impozit diferentiat