Comisia Europeană propune un ajutor de 1,6 milioane de euro din fonduri UE pentru angajați concediați de Carrefour

Comisia Europeană propune un ajutor de 1,6 milioane de euro din fonduri UE pentru angajați concediați de Carrefour
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 oct 2019

Comisia Europeană a propus un ajutor de 1,6 milioane de euro din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a sprijini 400 de foști angajați din Belgia ai retailerului francez Carrefour să își găsească un nou loc de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Solidaritatea UE este un factor cheie pentru sprijinirea lucrătorilor vulnerabili. Sectorul de retail se luptă pentru adaptarea la schimbările din comerțul global. Sunt convinsă că sprijinul din Fondul pentri ajustare la globalizare (FEG) ar ajuta persoanele afectate în procesul de dobândire a unor noi competențe, găsirea unui nou loc de muncă sau pornirea propriei afaceri", a declarat Marianne Thyssen pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

Competențele digitale definesc viitorul: cum va arăta piața muncii, conform unui studiu IDC CITEȘTE ȘI Competențele digitale definesc viitorul: cum va arăta piața muncii, conform unui studiu IDC

Belgia a cerut sprijinul FEG după desființarea a peste 1.000 de locuri de muncă la Carrefour Belgia, Aceste concedieri sunt puse pe seama unor schimbări structurale majore ale comerțului global, pe fondul globalizării și, în special, al creșterii concurenței din partea vânzătorilor din afara UE în comerțul online.

Deși desființarea locurilor de muncă din cadrul Carrefour afectează Belgia în înregime, finanțarea va merge către 400 de angajați din Valonia, regiune cu o rată a șomajului relativ crescută, de 8,6%. Pe lângă acești foști Carrefour angajați, circa 330 de persoane tinere fără loc de muncă vor primi sprijin prin programele FEG.

Costul total al pachetului este de 2,7 milioane de euro, FEG urmând să asigure 1,6 milioane de euro. Propunerea necesită aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE.

În 2017, Carrefour a început un program masiv de restructurări în Belgia, deființând 1.019 locuri de muncă.

Anul acesta, retailerul francez Carrefour, operatorul celui mai mare lanț de hipermarketuri din Europa și al doilea mare jucător de profil la nivel global, intenționează să renunțe la 3.000 de angajați la hipermarketurile sale din Franța printr-o schemă de plecări voluntare.

Fondul european de ajustare la globalizare furnizează sprijin destinat persoanelor care își pierd locul de muncă din cauza schimbărilor majore intervenite în structura comerțului mondial odată cu globalizarea (exemplu: atunci când o companie mare se desființează sau își mută producția în afara UE) sau din cauza crizei economice și financiare.

Bugetul anual maxim de care dispune FEG este de 150 milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Fondurile sunt alocate proiectelor menite să ajute persoanele disponibilizate să-și găsească un nou loc de muncă sau să-și deschidă propria afacere.

De regulă, FEG poate fi folosit doar în cazul în care o singură companie a disponibilizat peste 500 de angajați (se iau în calcul și concedierile din rândul furnizorilor și al producătorilor din aval) sau în cazul în care sunt disponibilizați numeroși angajați dintr-un anumit sector economic dintr-una sau mai multe regiuni învecinate.

Proiectele finanțate de FEG sunt gestionate și implementate de către autoritățile naționale sau regionale. Fiecare proiect se derulează pe o perioadă de 2 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
carrefour
concedieri carrefour
ajutor ue
fonduri ue
feg
carrefour belgia