Concurența schimbă modul de analiză a fuziunilor și achizițiilor pe piața de retail alimentar. Vor conta magazinele aflate la 10 minute de mers pe jos

Concurența schimbă modul de analiză a fuziunilor și achizițiilor pe piața de retail alimentar. Vor conta magazinele aflate la 10 minute de mers pe jos
scris 30 oct 2017

Consiliul Concurenței a anunțat luni că va modifica modul de analiză a fuziunilor și achizițiilor pe piața de retail alimentar din perspectiva dimensiunii geografice, ca urmare a schimbărilor apărute în comportamentul companiilor de pe această piață, dar și al consumatorilor.

Odată cu aplicarea noului mod de analiză, vor fi mai greu de îndeplinit condițiile pentru ca autoritatea de concurență să autorizeze tranzacțiile care implică magazine ce se află la distanță mai mică de zece minute, scrie News.ro.

”Astfel, când va analiza piața relevantă a unui magazin de peste 400 metri pătrați, se vor avea în vedere toate magazinele existente (mici și mari) în aria de 10 minute de mers cu autoturismul față de magazinul analizat. Dacă se va analiza un magazin de proximitate, se vor avea în vedere alte magazine de proximitate (cu suprafata mai mică de 400 metri pătrați) care se află în aria de 10 minute de mers pe jos față de magazinul analizat, dar și magazinele de dimensiuni medii și mari (comerț modern), într-o arie de 10 minute de mers cu mașina față de magazinul analizat”, arată un comunicat emis luni de autoritate.

Autoritatea de concurență a comandat un sondaj în sectorul de retail alimentar pentru a constata schimbările apărute în comportamentul consumatorului atunci când achiziționează bunuri de consum curent.

Croatul Branko Roglic, care distribuie în România brandurile Gucci, Puma, Ferrari, Burberry, Disney, Energizer, își închide depozitele din Voluntari și vine în centrul Capitalei, amenajând depozite și birouri și în Mogoșoaia CITEȘTE ȘI Croatul Branko Roglic, care distribuie în România brandurile Gucci, Puma, Ferrari, Burberry, Disney, Energizer, își închide depozitele din Voluntari și vine în centrul Capitalei, amenajând depozite și birouri și în Mogoșoaia

Pe baza datelor și informațiilor obținute în cadrul sondajului, Consiliul Concurenței a derulat o analiză suplimentară care a indicat o orientare a consumatorului român către formatele de comerț modern – denumite generic „supermarket”, în timp ce magazinele mici de cartier și piața agroalimentară reprezintă alternative puțin exploatate de consumatori.

Având în vedere proximitatea magazinelor cu suprafețe mici și specificul acestora, gama restrânsă de produse care acoperă o nevoie urgentă și ocazională și localizarea acestora la parterul blocurilor, de cele mai multe ori fără posibilitate de parcare, consumatorii aleg să se deplaseze pe jos pentru a ajunge la aceste magazine.

”Analiza a reliefat faptul că cei mai mulți consumatori sunt dispuși să se deplaseze maximum 10 minute pe jos până la magazinele de proximitate de sub 400 metri pătrați”, spun oficialii autorității de concurență.

Pe de altă parte, pentru magazinele cu suprafețe de vânzare medii și  mari, de peste 400 de mp, respondenții aleg să meargă cu mașina personală și sunt dispuși să aloce un timp de până la zece minute.

eMag a anunțat data pentru Black Friday 2017 CITEȘTE ȘI eMag a anunțat data pentru Black Friday 2017

”Astfel, au fost identificate două tipuri de magazine care necesită departajare atunci când se analizează oferta produselor de consum curent aparținând comercianților cu amănuntul: magazine de comerț cu amănuntul cu suprafață de vânzare mai mică de 400 de mp  - magazine de proximitate (magazine mici de cartier, alimentare, buticuri, alte magazine sub 400 mp); magazine de comerț cu amănuntul cu suprafață de vânzare mai mare de 400 mp (supermarketuri/hipermarketuri/discounteri, respectiv magazinele cu suprafețe între 400 – 2.500 mp și peste 2.500 mp; aceste magazine fac parte din comerțul modern tip supermarket)”, arată instituția.

Ca urmare, atunci când se va analiza piața relevantă în sectorul de retail alimentar Consiliul Concurenței va avea în vedere toate aceste aspecte constatate atât la nivelul municipiului București, cât și la nivel național.

Pe de altă parte, definiția concretă a pieței relevante geografice poate diferi în funcție de piețele geografice locale, de distribuția teritorială a magazinelor, de suprafețele diferite ale acestora pe fiecare piață locală și alte elemente relevante de ordin local.

La cazurile derulate până acum, în cadrul analizei privind concurența dintre hiper/supermarketuri, discounteri și alte magazine similare (cum ar fi magazinele de cartier/proximitate) se aveau în vedere în zonele delimitate de parcurgerea unei distanțe de 10 - 30 de minute de mers cu autoturismul în jurul magazinelor achiziționate.

Consiliul Concurenței a autorizat cu condiții mai multe tranzacții pe piața de retail alimentar după ce a analizat efectele pe care aceste tranzacții le pot avea pe piață.

Astfel, tranzacția prin care Carrefour Nederland BV a preluat magazinele Billa a fost autorizată cu condiția ca Carrefour să cesioneze trei supermarketuri active pe piața din Brăila, respectiv două magazine Carrefour Market și un magazin Billa. De asemenea, Carrefour s-a angajat să nu se implice în activitățile cesionate pe o perioadă semnificativă, de cel puțin zece ani.

Achiziționarea a 20 de magazine Real de către Auchan a fost autorizată cu condiția ca pe două piețe relevante, Craiova și Târgu Mureș, să nu crească prețurile de vânzare cu mai mult de 5% față de media prețurilor altor magazine din rețea, pentru o perioadă de trei ani.

De asemenea, acesta și-a asumat obligația de a nu deschide noi magazine pe cele două piețe relevante, pentru o perioadă de cinci ani.

Mega Image a preluat 20 de magazinele aparținând Angst Retail. În urma intervenției Consiliului Concurenței, Mega Image a renunțat la achiziționarea magazinului Angst Perla și s-a angajat să cesioneze magazinele Angst Amzei și Angst Academiei și să nu se implice în activitățile cesionate decât după trecerea unei perioade semnificative de zece ani.

Analiza Consiliului Concurenței poate fi consultată pe pagina web a instituției, timp de 30 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
retail