CONFIRMARE Guvernul pregătește prelungirea limitării adaosului comercial la alimente de bază

CONFIRMARE Guvernul pregătește prelungirea limitării adaosului comercial la alimente de bază
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază și pentru a ”decide modalitățile de prelungire a acestei măsuri”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anterior, la finele anului trecut, într-un interviu acordat Profit.ro, ministrul Agriculturii a anunțat că se va întâlni cu retailerii și procesatorii pentru a discuta prelungirea schemei, în opinia sa măsurile de plafonare fiind necesar a fi prelungite după 31 ianuarie.

De ce este important: Ordonanță de urgență prin care Guvernul a plafonat adaosul comercial la 21 de categorii de alimente este în vigoare până pe 31 ianuarie.

Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite CITEȘTE ȘI Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite

Acum ministrul a anunțat că întâlnirea cu comercianții și procesatorii va avea loc săptămâna viitoare.

”Luni la ora 15.00, voi avea o întâlnire și cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază. Este evident că această măsură a dat rezultate – inflația la finalul anului a scăzut la 6.6%, iar puterea de cumpărare a românilor s-a îmbunătățit.( +7,9% câștig salarial real în noiembrie 2023 față de noiembrie 2022). Împreună vom decide modalitățile de prelungire a acestei măsuri bune pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor!”, a anunțat ministrul Agriculturii

ULTIMA ORĂ Statul va impune un moratoriu, până la 31 decembrie 2024, la unele contracte de credit sau leasing CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul va impune un moratoriu, până la 31 decembrie 2024, la unele contracte de credit sau leasing

Lista cu cele 21 produse la care e limitat adaosul comercial 

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Orez - bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg

16. Cozonac 

17. Bulion de roșii

18. Smântână- 12% grăsime

19. Margarină

20. Drojdie

21. Carne tocată.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți