Coniacul franțuzesc, în declin

Coniacul franțuzesc, în declin
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Vânzările și exporturile de băuturi spirtoase franceze au scăzut semnificativ anul acesta deoarece consumatorii continuă să-și reducă cheltuielile, arată datele publicate de Federația Franceză de Băuturi Spirtoase (FFS), care a avertizat că noi bariere comerciale ar putea afecta și mai mult sectorul, transmite Reuters.

Ministerul Comerțului din China anunțase recent demararea unei anchete antidumping privind coniacul importat din Uniunea Europeană (UE), pe fondul intensificării tensiunilor dintre Beijing și Bruxelles, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Fermierii aruncă din nou tone de roșii CITEȘTE ȘI VIDEO Fermierii aruncă din nou tone de roșii
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Investigația vine în urma unei plângeri depuse de Asociația Chineză de Băuturi Alcoolice, în numele industriei interne de coniac. Ancheta se va concentra pe coniacul din UE care este importat în China în recipiente mai mici de 200 de litri, a precizat Ministerul Comerțului, fără a da publicității numele companiilor.

Miercuri, producătorii de coniac au anunțat că sunt „extrem de îngrijorați” de ancheta antidumping, după ce Comisia Europeană a informat miercuri că intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei.

VIDEO Antifrauda a intrat din nou în Dragonul Roșu CITEȘTE ȘI VIDEO Antifrauda a intrat din nou în Dragonul Roșu

Exporturile totale de băuturi spirtoase franceze au scăzut anul trecut cu 13% în funcție de volum, la 406 milioane de litri, și cu 12% în funcție de valoare, la 4,8 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari), în timp ce vânzările din SUA au înregistrat un declin de 36% în funcție de valoare și de 35% în funcție de volum, arată datele FFS.

Exportatorii de coniac, responsabili pentru 70% din exporturile totale de băuturi spirtoase franceze, au scăzut anul trecut cu 21% în funcție de volum. China a fost responsabilă pentru 19,4% din exporturile de coniac în 2023, conform producătorilor de coniac.

„Consecințele inflației și țările terțe sunt puse în umbră de conflictele comerciale în derulare”, se arată în comunicatul FFS, citând incertitudinile legate de alegerile prezidențiale din Statele Unite și ancheta antidumping din China.

Statele membre UE aprobă interzicerea unei substanțe chimice în materialele care intră în contact cu produsele alimentare CITEȘTE ȘI Statele membre UE aprobă interzicerea unei substanțe chimice în materialele care intră în contact cu produsele alimentare

Acțiunile Remy Cointreau, care obține o parte importante din veniturilor de pe piața din Asia, înregistrau joi un declin de peste 6%, la cel mai redus nivel din ultimii peste șapte ani. Titlurile Pernod Ricard erau tot în scădere deși într-o măsură mai mică.

În 2024, două treimi din exporturile de băuturi spirtoase franceze în funcție de valoare sunt trimise către piețe cu risc ridicat, susține FFS.

Și în Franța cererea de băuturi alcoolice a scăzut semnificativ, în ultimii 60 de ani înregistrându-se un declin de 60%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
coniac