Un consorțiu condus de proprietarul URBB, producătorul berilor Carlsberg și Tuborg în România, pune o ofertă pe masă pentru Clover, printre cei mai mari producători de lactate și băuturi răcoritoare din Africa de Sud

Un consorțiu condus de proprietarul URBB, producătorul berilor Carlsberg și Tuborg în România, pune o ofertă pe masă pentru Clover, printre cei mai mari producători de lactate și băuturi răcoritoare din Africa de Sud
scris 5 feb 2019

Un consorțiu condus de grupul israelian Central Bottling Company (CBC), proprietarul berarului român United Romanian Breweries Bereprod (URBB), oferă 359 milioane de dolari pentru preluarea companiei Clover Industries, printre cei mai mari producători de lactate și băuturi răcoritoare din Africa de Sud.

Acțiunile Clover s-au apreciat cu până la 21% pe bursa de la Johannesburg în urma informației.

Compania sud-africană a anunțat că a primit o ofertă de preluare din partea consorțiului Milco SA Proprietary Limited, care evaluează Clover la 4,8 miliarde de ranzi sud-africani (aproximativ 359 milioane de dolari).

Tranzacție surpriză în agribusiness: Gigantul american Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial, cumpără o nouă companie din România CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză în agribusiness: Gigantul american Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial, cumpără o nouă companie din România

Milco, un consorțiu format special în vederea achiziției Clover, este controlat în proporție de 59,5% de grupul israelian CBC, prin subsidiara International Beer Breweries Limited. Din asociere mai fac parte firma de investiții sud-africană Brimstone Investment, IncuBev, Ploughshare și managementul executiv al Clover.

CBC se numără printre cei mai mari jucători din industria alimentelor și băuturilor din Israel. Grupul operează franciza Coca-Cola în Israel și are ca activitate principală producția și distribuția de bere, sucuri naturale și carbogazoase și produse lactate la nivel internațional, cu precădere pe piețele din Israel, Turcia și România.

În România, grupul israelian controlează, prin intermediul holdingului financiar International Breweries (Netherlands) BV, companiile United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producătorul berilor Carlsberg și Tuborg pe piața locală, Carlsom Beverage și producătorul de apă minerală Bilbor Mineral Water, aflat în insolvență.

CBC a dobândit controlul unic asupra International Breweries în 2017, după achiziția, de la grupul danez Carlsberg, a participației de circa 23% pe care nu o deținea la companie.

Profit.ro a relatat, recent, că activele Bilbor au fost scoase la vânzare pentru a treia oară, la un preț de 3 milioane de euro, cu 2 milioane de euro sub prețul cerut inițial.

De asemenea, CBC deține o participație indirectă la Muller Dairy Ro, printre principalii jucători pe piața producției și distribuției de produse lactate din România.

După finalizarea achiziției Clover, consorțiul Milco intenționează să delisteze acțiunile companiei sud-africane de la bursă.

Fondată în 1994, Clover Industries are 8.500 de angajați și venituri anuale de 9,3 miliarde de ranzi sud-africani (618 milioane dolari). Compania operează al doilea mare lanț de distribuție a produselor refrigerate din Africa de Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
clover industries
central bottling company
cbc
oferta
achizitie
urbb
lactate