EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri

EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri
scris 26 sep 2018

Compania Pet Star Holding din Slobozia, cel mai mare producător de PET-uri din Balcani, deținută de antreprenorii Mirela și Ion Drăgoi, vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding Corporation din localitate, controlat indirect de omul de afaceri Ioan Niculae și aflat în insolvență din vara anului trecut.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Chemgas Holding, urmașul fostului combinat Amonil Slobozia, face parte din grupul Interagro al lui Niculae, iar acționarul său majoritar direct este vehiculul investițional Riverside Development Ltd., înregistrat în Belize.

Astfel, firma Integro Plast SRL, deținută integral de Pet Star Holding, a înaintat o ofertă de cumpărare a mai multor active ale Chemgas Holding, potrivit surselor Profit.ro, informație confirmată de producătorul de PET-uri.

"Într-adevăr, am înaintat o cerere de achiziție bunuri către Chemgas Holding Corporation. Avem intenția de a ne dezvolta bussines-ul pe plan orizontal și avem în vedere ca activitatea firmei Integro Plast să se desfășoare în vecinătatea combinatului chimic deținut de către Chemgas. În acest moment ne aflăm în stadiu incipient cu proiectul", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Pet Star Holding, fără să precizeze despre ce bunuri este vorba exact și în ce constă proiectul.

Tranzacție: Proprietarul companiei fondate de români eRepublik cumpără dezvoltatorul bulgar al jocului Imperia Online, înțelegere de aproape 28 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție: Proprietarul companiei fondate de români eRepublik cumpără dezvoltatorul bulgar al jocului Imperia Online, înțelegere de aproape 28 milioane euro

Chemgas Holding vrea să-și vândă din active pentru a face rost de banii necesari plății salariilor, facturilor la energie electrică și datoriilor curente către Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor. Doar acestea din urmă se ridică la cel puțin 9 milioane lei.

Cei mai mari creditori ai Chemgas Holding, care formează și comitetul acestora, sunt Administrația Fondului pentru Mediu (creanță de peste 127 milioane lei), ANAF (80 milioane lei), acționarul majoritar Riverside Development (37,8 milioane lei), Interagro (peste 30 milioane lei) și Popasul Trebeș (29,9 milioane lei), firmă care a cumpărat și creanțele în valoare totală de 154,6 milioane lei ale Băncii Transilvania asupra Interagro SA, principala firmă din grupul de companii controlat de Ioan Niculae.

Și producătorul de gaze Romgaz și-a exprimat intenția de a cumpăra unul dintre combinatele chimice din grupul Interagro, în contul datoriilor grupului pentru livrări de gaze neachitate din trecut.

FOTO Musk anunță când va fi construită prima bază pe Marte CITEȘTE ȘI FOTO Musk anunță când va fi construită prima bază pe Marte

Firma Integro Plast SRL a Pet Star Holding a obținut și un certificat de urbanism de la Primăria Slobozia, pentru proiectul realizării unui incubator sectorial de afaceri în localitate. Potrivit definiției oficiale, incubatoarele sectoriale trebuie să ofere toată gama de servicii necesare celor care au o idee fezabilă, aplicabilă într-un anumit sector de activitate, expresie a potențialului endogen existent în acel teritoriu, iar firmele incubate trebuie să activeze într-unul din sectoarele economice prioritare enumerate în Strategia Națională pentru Competitivitate a Guvernului.

Pentru incubatoare sectoriale sunt puse la dispoziție de anul acesta și fonduri UE, constând în finanțări nerambursabile de până la 7 milioane euro, contribuția proprie a beneficiarului trebuind să fie de minim 30% din valoarea proiectului. 

Pet Star Holding este lider național în materie de proiectare și fabricare de preforme pentru apă, ulei, bere, sucuri și produse lactate, cu o cotă de piață de 56%. Compania deține cea mai mare fabrică de preforme PET din regiunea balcanică, la Slobozia, cu o capacitate de producție de 1,2 miliarde de unități anual.

Pet Star Holding a terminat anul trecut cu un profit net de aproape 2 milioane lei și o cifră de afaceri de peste 138 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
peturi
pet star holding
chemgas holding
interagro
ioan niculae
insolventa
combinate chimice
fabrica pet star slobozia
gaze naturale