FOTO Decathlon anulează planurile de a vinde "hijabul pentru alergat", în urma criticilor și amenințărilor primite

FOTO Decathlon anulează planurile de a vinde "hijabul pentru alergat", în urma criticilor și amenințărilor primite
scris 27 feb 2019

Magazinul de echipamente sportive Decathlon a anulat planurile de a vinde un hijab pentru femeile care aleargă, în urma numeroaselor critici ale politicienilor și a unor amenințări, scrie BBC.

Firma a informat că a decis să suspende produsul „după un val de insulte” și „amenințări fără precedent”, scrie News.ro.

Strategie: eMAG lansează serviciul Express CITEȘTE ȘI Strategie: eMAG lansează serviciul Express

Politicienii francezi au afirmat că „hijabul pentru alergat” contrazice valorile seculare ale Franței iar unii parlamentari au sugerat chiar boicotarea magazinului. Decathlon a susținut inițial hijabul, care se vinde deja în Maroc.

„Am luat decizia de a nu vine de acest produs în Franța la acest moment”, a afirmat Xavier Rivoire, purtătorul de cuvânt al Decathlon, pentru postul de radio RTL marți.

El afirmase anterior pentru AFP că decizia inițială a fost de a face sportul „accesibil pentru toate femeile din lume”.

Hijabul, care acoperă părul și nu fața, urma să fie vândut în 49 de țări începând cu martie.

Compania franceză a informat că a primit 500 de telefoane și emailuri în care oamenii se plângeau de „hijabul pentru alergat”, unii dintre ei insultând și amenințând cu violența fizică membrii staff-ului.

Agnes Buzyn, ministrul Sănătății, a afirmat că deși un astfel de produs nu este interzis în Franța, nu este o viziune pe care o împărtășește ca femeie. „Aș prefera ca o firmă franceză să nu promoveze acest produs”, a afirmat ea.

Purtătoarea de cuvânt a Le Republique en Marche, partidul președintelui Emmanuel Macron, Aurore Bergie, a comentat situația pe Twitter, sugerând un boicot.

„Alegerea mea ca femeie și ca cetățeană va fi să nu mai am încredere într-o firmă care nu ne respectă valorile”, a scris ea.

Răspunzându-i tot pe Twitter, Decathlon a afirmat: „Scopul nostru este simplu: să oferim un produs sportiv adaptat, fără judecată”.

Mai târziu, Decathlon a informat că dorește să readucă pacea după „reacțiile violente” care au trecut peste dorința lor de a servi nevoile clienților.

Hijabul musulman este permis în spațiile publice în Franța, însă a fost interzis în școlile de stat și în anumite clădiri ale statului din 2004.

Statul francez consideră că orice simbol religios, precum hijabul, nu menține aparența neutralității religioase pe care trebuie să o aibă elevii și cei care lucrează la stat, conform legilor țării.

FOTO Decathlon anulează planurile de a vinde

viewscnt
Afla mai multe despre
decathlon
hijabul pentru alergat