FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie."

FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie."
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2022

Hala Obor din București este amenințată cu închiderea pentru o perioadă de până la un an după ce comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au găsit, din nou, mai multe nereguli, printre care mizerie, cabluri neprotejate, zona cu paviment denivelat, gresie spartă sau ciobită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

“Cu toate aceste ocazii, atât societatea care administrează Hala, SC CI-CO SA, cât și operatoriieconomici care comercializează, în mod special, produse alimentare, în complex, au fost amendați și au primit măsuri complementare de reparare a spațiului și de remediere a stării de curățenie și a echipemantelor folosite, care nu au fost duse la îndeplinire sau realizate parțial”, a transmis ANPC.

FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, susține că modul de desfășurare a activităților economice în Hala Obor este desprins din anii ’70 și consideră că se impune renovarea unității.

”Hala Obor trebuie să iasă la pensie. Personal am participat la acțiunea de control din 2019, ocazie cu care administratorii acestui spatiu ne-au promis că vor proceda la renovarea lui completă. Au mai urmat acțiuni similare și singurul lucru substanțial obținut au fost tot promisiunile.

Înțelegem perfect că această hală reprezenta o sursă de produse pentru persoanele în etate, din zona respective, datorită prețurilor mici. Dar, în situația de față, ieftin se dovedește a fi un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie.

Lipsa flagrantă de curățenie și siguranță trebuie oprită aici. Modul de desfășurare a activităților comerciale este desprins din anii ’70. Indiferent cât se vor supăra de tare unii consumatori pe acțiunea noastră am făcut-o și pentru siguranța acestora. Sunt convins că acest mesaj ferm va fi un imbold pentru renovarea halei și întoarcerea ei pe piață într-un mod corespunzător”, a declarat Horia Constantinescu,

Astfel, echipele de control au constatat în privința Halei Obor următoarele deficiențe: existența, în continuare, a unor pavimente cu denivelări sau spărturi; tranzitarea unor fire electrice în zone circulabile; existența, în continuare, a unor margini ale zonelor placate cu gresie (în hala de pește) sparte, ciobite sau lipsă; prezența, la nivelul gurilor de scurgere a apei în rețeaua de canalizare, a unor protecții metalice desprinse parțial si care pot produce leziuni consumatorilor.

De asemenea, comisarii ANPC au mai constatat existența, în hala de comercializare a peștelui, a unei portiuni asimilate unui acoperiș, care prezintă, pe suprafață, porțiuni de rugină, obiecte abandonate sau resturi de ambalaje și praf acumulat; neigienizarea corespunzătoarea a căilor de acces pentru clienții din Hala Obor; neigienizarea ventilatoarele amplasate la nivelul plafonului, în perimetrul de vânzare a produselor din carne și lactate, prezența păsărilor în incinta halei, existând posibilitatea impurificarii produselor alimentare expuse la vânzare, existența unor cabluri electrice neprotejate, la partea superioară a pereților exteriori ai spatiilor închiriate de la SC CICO S.A., deși au fost întreprinse lucrări de refacere a instalațiilor, acestea fiind, însă, nefinalizate.

FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie.

Totodată, ANPC a mai găsit ambalaje aflate în afara spațiilor special destinate depozitării deșeurilor (cutii carton; pet-uri; moloz  rezultat în urma lucrărilor de reparare a unor zone din pavimentul halei), iar în acest spațiu era un miros respingător provenit de la zona de depozitare.

Alte deficiente au fost zone de tencuială desprinse, pe pereții exteriori ai intrării în hala de pește, condiții insalubre în subsolul halei, cu exfolieri ale tavanelor și pereților, mucegai, miros dezagreabil, depozitarea unor cantități importante de moloz și ambalaje provenite de la diverse produse.
Comisarii CRPC București-Ilfov au găsit nereguli și la ceilalți 27 de operatori economici din Hala Obor.

Printre cele mai importante au fost: igienă precară a spațiilor de depozitare și vânzare, existența unui paviment deteriorat, cu acumulare de apă, impurități, praf, materii organice și a tavanului cu pete de mucegai și condens;  nerespectarea condițiilor de temperatură pentru păstrarea produselor din pește (de exemplu, existența unor produse din pește depozitate în baxuri, fără gheață); utilizerea unor lăzi frigorifice nefuncționale cu prezență de rugină; utilizarea unor vitrine frigorifice pentru produse congelate, deteriorate, cu aglomerări de gheață; comercializarea unor produse congelate fără etichete cu elemente de identificare-caracterizare.

De asemenea, au mai fost descoperite vitrine frigorifice neigienizate, cu acumulări de lichid și resturi alimentare, precum și praf în zona ventilatoarelor care recirculă aerul rece, acestea putând contamina produsele alimentare expuse spre comercializare;  aparate de aer condiționat cu un grad de uzura avansat, praf și grasime acumulată, în zona cu produse alimentare; dulciuri vrac, vândute în condiții total neigienice, fără folii de protecție față de praf și insecte, aflate în imediata vecinătate a zonelor de trecere, spații de depozitare improprii, respectiv tăvi neigienizate, expuse la temperatura mediului ambiant; nerespectarea condițiilor de temperatură pentru păstrarea produselor alimentare (de exemplu, comercializarea cărnii proaspete sau brânzei expuse la temperatura mediului ambiat), comercializarea produselor nealimentare cu deficiențe de informare pe etichete (lipsa compoziției

În urma acestor nereguli au fost date amenzi în valoare de 171.000 de lei și a fost închisă temporar activitatea a 14 operatori economici.

De asemenea, a  fost propusă închiderea temporară a Halei Obor pe o durată de la 6 luni la 12 luni
pentru “săvârșirea repetată a unor abateri sancționate de organele de control în decurs de 6 luni de la prima constatare”.

“Această ultimă sacțiune, alături de amendă contravențională și oprirea temporară a prestării de servicii, a fost aplicată administratorului Halei, SC CI-CO SA,  ca urmare a neducerii la îndeplinire a măsurilor anterior dispuse, în mod repetat, de remediere a neregulilor constatate, în ceea ce privește condițiile de comercializare, gradul de deteriorare al spațiului, precum și curățenia generală din centrul comercial”, a mai transmis ANPC.

La finele anului trecut, ANCP a închis "Halele Obor", temporar.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Au fost controlați atunci 26 de operatori economici, cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 365.000 de lei, și 2 avertismente.

FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie.

De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare, respectiv: oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a cantității totale de circa 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne și produse lactate, oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 de operatori economici și propunerea închiderii unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor.

ANPC a demarat recent o serie de controale în toată țara pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniu.

Luni, comisarii de la Protecția Consumatorilor au dispus suspendarea activității pe o durată de cel mult 6 luni pentru Piața Berceni, implicit a tuturor operatorilor economici care activau în interior, fiind retrase definitiv de la comercializare circa 900 kg de produsele alimentare cu deficiențe (preparate din carne și produse lactate).

Au fost verificați 26 de operatori economici și, în urma acestor acțiuni, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 136.000 lei.

FOTO Hala Obor, amenințată cu închiderea de până la 1 an. ”Trebuie să iasă la pensie.

Printre cele mai importante deficiențe constatate în urma controalelor realizate luni în piețele Sudului, Berceni, Olteniței, Reșița și Străduinței din Capitală precum și în magazinele din incintele acestora au fost: utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (cu zone cu rugină); comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice (consistență moale, mucegai, lovituri mecanice); nerespectarea temperaturilor recomandate de producător pentru preparatele din carne, mezeluri, produse lactate; comercializarea unor produse nesigure; nerespectare condițiilor de depozitare pentru membranele naturale; prezența mucegaiului, a exfolierilor de vopsea, pânzelor de păianjen, conductelor cu izolații realizate din saci din plastic (la nivelul tavanului); pubele amplasate în vecinătatea imediată sau chiar cu contact cu ambalajele cu produse agricole; depozitarea excesivă a mărfurilor agricole în spațiile dintre tarabe. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
halele obor
anpc