Grupul american Sears, retailer cu o istorie de 100 de ani, a cerut protecția legii falimentului

Grupul american Sears, retailer cu o istorie de 100 de ani, a cerut protecția legii falimentului
scris 15 oct 2018

Sears Holdings, retailer american cu o istorie de 100 de ani, a cerut protecția legii falimentului, punând sub semnul întrebării viitorul unei afaceri care a dominat la un moment dat piața mall-urilor din Statele Unite, dar care este afectată acum de comerțul online, transmite Reuters.

Solicitarea de reorganizare a activităților companiei mamă a Sears, Roebuck și Kmart survine după un deceniu de scăderi ale veniturilor, sute de închideri de magazine și ani de zile de acorduri convenite de miliardarul Eddie Lampert, director general al grupului, de redresare a companiei pe care a cumpărat-o în 2004, scrie News.ro.

Lampert se angajase să readucă Sears la gloria de altă dată, când deținerea cea mai înaltă clădire din lume și companii între care se aflau și un post de radio și compania de asigurări Allstate.

Musk anunță că va lansa Teslaquila “în curând” CITEȘTE ȘI Musk anunță că va lansa Teslaquila “în curând”

Sear nu a mai obținut profit din 2011, iar criticii afirmă cu Lampert a lăsat magazinele să se deterioreze de-a lungul anilor, chiar dacă el însuși a cumpărat acțiuni ale companiei și i-a împrumutat bani.

Grupul a vândut brandul legendar Craftsman și analizează o ofertă din partea lui Lampert pentru marca de aparatură electrocasnică Kenmore.

Solicitarea pentru intrarea în faiment a fost provocată de un blocaj între Lampert, cel mai mare acționar și creditor al companiei, și un comitet director special, legat de planul de salvare propus de Lampert.

În general, acționarii își pierd investițiile atunci când compania intră în faliment, iar soarta Sears va depinde de dorința creditorilor și a furnizorilor de a menține compania în funcționare.

Un exemplu este comerciantul de jucării Toys ‘R’ Us, care în 2017 a încercat să iasă din faliment, dar a fost nevoit să lichideze șase luni mai târziu, după ce creditorii și-au pierdut încrederea în planul de redresare.

Sears a fost înființată în anii 1880, când cataloagele sale de comenzi pin poștă, prin care oferea mărfuri de la jucării, medicamente, gramofoane și până la automobile și case prefabricate, o făceau să fie o Amazon.com a timpurilor respective.

Sears Tower Chicago a fost la data finalizării, în 1973, cea mai înaltă clădire din lume, dar în deceniile următoare consumatorii au recurs tot mai mult la comerțul electronic și la rivali tradiționali precum Walmart șiTarget.

viewscnt
Afla mai multe despre
sears holdings
retailer
faliment