Legea diminuării risipei alimentare - valabilă de astăzi. Regulile vor fi însă opționale pentru comercianți

Legea diminuării risipei alimentare - valabilă de astăzi. Regulile vor fi însă opționale pentru comercianți
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 feb 2019

Regulile de prevenire a risipei alimentare în comerț, precum donarea alimentelor apropiate de data expirării, intră în vigoare începând cu această lună, dar nu vor fi obligatorii, ci doar opționale pentru retaileri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
O scurtă istorie a unuia dintre cei mai mari constructori de nave din lume. Fincantieri, candidat calificat în licitația pentru construcția de corvete în România CITEȘTE ȘI O scurtă istorie a unuia dintre cei mai mari constructori de nave din lume. Fincantieri, candidat calificat în licitația pentru construcția de corvete în România

Recent, cum a anunțat Profit.ro, au fost promovate și normele de aplicare.

De ce este important: Legea, adoptată în 2016, a fost ideea parlamentarilor și impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de data de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. 

Mai este bine de știut: Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar Guvernul Tudose a decis suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.

Legea prin care plata cu cardul devine obligatorie doar pentru magazine cu afaceri de peste 50.000 euro a fost promulgată CITEȘTE ȘI Legea prin care plata cu cardul devine obligatorie doar pentru magazine cu afaceri de peste 50.000 euro a fost promulgată

La începutul sesiunii legislative din toamna lui 2017, tot parlamentarii au fost nevoiți să vină cu un alt proiect de lege, care să modifice reglementările pe care tot ei le aprobaseră. Constatarea aleșilor a fost însă că Legea este chiar dăunătoare în forma actuală.

”Legea nr. 217/ 2016 privind diminuarea risipei alimentare în actuala formă este inaplicabilă pentru că unele prevederi nu sunt clare, precise și fără echivoc. Analizând Legea mai sus menționată se constată că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică și Legea face mai mult rău decât bine”, arătă parlamentarii, care au propus astfel modificarea Legii, conform informațiilor Profit.ro.

Guvernul Dăncilă a comunicat Parlamentului o serie de propuneri cu privire la noul proiect, dar în cele din urmă a arătat că legea actuală ar trebui abrogată și elaborat un proiect nou care să reglementeze diminuarea risipei alimentare.

DOCUMENT Guvernul obligă comercianții să plătească 0,5 lei pentru ambalaje reutilizabile și returnate de clienți. Obligația va fi impusă, la un moment dat, și pentru ambalaje nereutilizabile CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul obligă comercianții să plătească 0,5 lei pentru ambalaje reutilizabile și returnate de clienți. Obligația va fi impusă, la un moment dat, și pentru ambalaje nereutilizabile

Măsurile de diminuare a risipei alimentare devin opționale

Având în vedere că noul termen de intrare în vigoare a Legii ar fi fost 1 ianuarie 2019, deputații s-au grăbit să aducă modificări reglementărilor actuale.

Astfel, aceștia au schimbat radical Legea, care acum stabilește că ”operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”. 

Potrivit noii forme pregătite a legii, ”operatorii economici din sectorul agroalimentar (...) pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, adică sunt liberi să ia sau nu măsuri de acest fel.

Legea diminuării risipei alimentare - valabilă de astăzi. Regulile vor fi însă opționale pentru comercianți

UE și Japonia au semnat tratatul de liber schimb, cel mai mare acord comercial negociat până acum de Bruxelles CITEȘTE ȘI UE și Japonia au semnat tratatul de liber schimb, cel mai mare acord comercial negociat până acum de Bruxelles

Măsurile de prevenire a risipei rămân aceleași și, în esență, sunt vânzarea cu preț redus sau donarea alimentelor aflate aproape de expirarea ”datei durabilității minimale” a alimentelor destinate consumului uman. 

Înlocuirea sintagmei ”data limită de consum” cu ”data durabilității minimale” a survenit la propunerea Guvernului, având în vedere că prima este utilizată în cazul produselor alimentare foarte perisabile și care se pot altera în termen foarte scurt de la fabricație.

Produsele vor putea fi donate ”oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale”.

ULTIMA ORĂ 50 branduri românești: Dona și Asirom intră în Top, Azomureș și Siveco ies. BCR, CEC, Bancpost, TVR scad. Ursus - cel mai valoros portofoliu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ 50 branduri românești: Dona și Asirom intră în Top, Azomureș și Siveco ies. BCR, CEC, Bancpost, TVR scad. Ursus - cel mai valoros portofoliu

Comercianții au la dispoziție, de asemenea, variantele transformării alimentelor apropiate de expirare în compost, respectiv în biogaz, așa cum prevede și legislația actuală.

Noua formă a Legii arată însă acum doar că ”se recomandă implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare” înainte de neutralizarea deșeurilor generate.

În pofida faptului că măsurile de prevenire a risipei alimentare sunt stabilite ca opționale, parlamentarii prevăd că operatorii economici ”vor pune la dispoziție autorităților cu atribuții de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse și rezultatele obținute”. 

Parlamentarii au ținut să menționeze explicit în Lege că firmele vor beneficia de deducerea cheltuielilor efectuate pentru prevenirea risipei alimentare, așa cum prevede și acum Codul Fiscal în cazul donațiilor de alimente sau transformării lor în compost și biogaz.

Noi reguli introduse după o așteptare de 2 ani: Numai anumite farmacii vor mai vinde online medicamente fără prescripție medicală CITEȘTE ȘI Noi reguli introduse după o așteptare de 2 ani: Numai anumite farmacii vor mai vinde online medicamente fără prescripție medicală

Alimentele donate nu vor putea fi revândute decât de asociații caritabile, dar fără a face profit

Legea stabilea până acum că operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.

Ulterior, asociațiile și fundațiile ar fi putut comercializa alimentele respective cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, respectiv de producție.

Inițial, noul proiect elimina complet aceste prevederi din lege, pentru că au generat numeroase obiecții din partea comercianților, și prevedea că transferul alimentelor către instituțiile înregistrate la ANSVSA în acest scop, care nu se mai numesc ”entități”, ci ”operatori receptori”, va fi realizat doar în baza unui contract.

PSD propune condiții atât de restrictive pentru profesia de gestionar, încât liderul partidului Liviu Dragnea nu ar putea fi angajat pe un astfel de job CITEȘTE ȘI PSD propune condiții atât de restrictive pentru profesia de gestionar, încât liderul partidului Liviu Dragnea nu ar putea fi angajat pe un astfel de job

Posibilitatea comercializării alimentelor donate a fos reintrodusă în lege acum, generând dezbateri aprinse printre deputații din comisii și din plenul Camerei, aceștia lansând tot felul de ipoteze, de la ideea că marii retaileri își vor putea astfel înființa fundații prin care să revândă alimentele în curs de expirare sau că de aceste alimente ar putea beneficia alte persoane decât cele defavorizate, inclusiv prin comercializarea în magazine de cartier.

Conform ultimelor modificări aduse de deputați, asociațiile sau fundațiile respective vor putea comercializa alimentele donate, dar ”la un preț care să permită acoperirea costurilor de funcționare a activității respective”.

Nivelul maximal al costurilor de funcționare este stabilit prin normele metodologice de aplicare a Legii.

Nerespectarea interdicțiilor sau a condițiilor de comercializare a alimentelor donate va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, dar fără a mai fi diferențiate în funcție de mărimea firmei și fiind lăsate la latitudinea autorităților de control.

Noi obligații pregătite pentru piața de retail: Vânzătorii vor trebui să suporte toate costurile de transport pentru produsul returnat de client. Un nou termen de garanție CITEȘTE ȘI Noi obligații pregătite pentru piața de retail: Vânzătorii vor trebui să suporte toate costurile de transport pentru produsul returnat de client. Un nou termen de garanție

Legea diminuării risipei alimentare este aplicată din această lună

Deputații au mai stabilit că aplicarea legislației în domeniu a fost suspendată, odată cu publicarea noilor prevederi, până la 1 februarie 2019.

Până la această dată, ministerele și autoritățile de resort au fost obligate să elaboreze normele metodologice de aplicare a Legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
risipa
alimente
lege
suspendare
agricultura
guvern
comert
magazine
parlament
iohannis
promulga